Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі Назарова не задовольнив клопотання про порушення презумпції невинуватості обвинуваченого


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Павлоградський міськрайонний суд, де триває розгляд справи про збитий сепаратистами під Луганськом літак Іл-76 з 49 українськими військовими на борту, відмовився задовольнити клопотання сторони захисту обвинуваченого щодо адвоката потерпілих. Таке рішення було ухвалене в середу на суді.

Клопотання адвоката обвинуваченого Віктора Назарова Михайла Турика стосувалось захисника потерпілих, родичів загиблих військовослужбовців Віталія Погосяна. У клопотанні йшлось про те, що адвокат потерпілих порушує принцип презумпції невинуватості обвинуваченого, даючи коментарі представникам ЗМІ й, зокрема, заявляючи, що обвинувальний вирок щодо Назарова може бути оголошено восени.

«Згідно зі статтею 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Презумпція невинуватості закріплена статтею 17 Кримінального кодексу України… Коментарі даються упереджені», – заявив адвокат обвинуваченого.

Водночас суддя відмовилась задовольнити це клопотання захисту через неконкретність вимог і порадила для спростування тієї чи іншої інформації звертатись із позовом до суду.

Між тим адвокат потерпілих Віталій Погосян зазначив, що не вважає свою суб’єктивну думку порушенням презумпції невинуватості.

«Здивований. Невже суб’єктивна думка захисника по кримінальному провадженню є порушенням презумпції невинуватості? Мої коментарі по справі генерала Назарова щодо показів свідків, які спростовують версію генерала, що він не чув про ПЗРК з бойовиками, сприймаються обвинуваченим як порушення норм Конституції. Перед вильотом він нічого не чув, в суді стверджує, що ніхто не доповідав, а законодавча база не конкретизує його обов’язки, а літак збили», – зазначив Віталій Погосян.

У Павлограді на Дніпропетровщині в середу відбувається чергове судове засідання у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літаку Іл - 76 українських військових. Після опитування свідків суд перейшов до дослідження доказів сторони захисту обвинувачуваного.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл - 76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків)

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл - 76МД. Він загорівся та впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули.

XS
SM
MD
LG