Доступність посилання

ТОП новини

СЦКК: російська сторона вперше підтвердила обстріли з боку бойовиків


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Українська сторона Спільного центру контролю і координації повідомила, що спостерігачі російської сторони в цьому комітеті вперше почали підтверджувати факти обстрілів із боку незаконних збройних формувань на окупованій частині Донбасу, в тому числі й із забороненого мінськими домовленостями озброєння: 152-міліметрової артилерії та 120-міліметрових і 82-міліметрових мінометів.

«До вчорашнього дня вони цього принципово не робили», – наголосив прес-офіцер української сторони СЦКК підполковник Вадим Бакай.

За його словами, найімовірніше, причиною зміни їхнього ставлення стало те, що бойовики «вже настільки «дістали» всіх своїми протиправними діями, в тому числі й спостерігачів російської сторони СЦКК, що останні почали підтверджувати порушення «режиму тиші» з боку незаконних збройних формувань».

Крім того, в повідомленні нагадано, що в результаті перевірки українською стороною СЦКК інформації щодо нібито обстрілу із 152-міліметрових гармат міста Кадіївки (колишнього Стаханова) на окупованій частині Луганщини встановлено, що такого обстрілу з боку Збройних сил України не було.

«Сподіваємось, матеріали щодо цього випадку найближчим часом знайдуть своє відображення і в офіційному звіті СММ ОБСЄ в Україні», – мовиться в заяві.

У вівторок увечері українська сторона СЦКК вже повідомляла, що за підтримки мирних мешканців Кадіївки встановила: обстріл у ніч на вівторок був здійснений із 82-міліметрових мінометів, а не зі 152-міліметрової артилерії, як стверджували сепаратисти. При цьому українські військові звернули увагу, що, за їхніми словами, найменша відстань від обстріляних місць до лінії контакту і до українських позицій складає 18 кілометрів, а 82-міліметрові міномети стріляють не далі ніж на 4 кілометри. На думку фахівців української сторони СЦКК, бойовики самі здійснили обстріл окупованої території, найімовірніше, з борту машини і з різних напрямків.

Такого ж висновку, про провокацію з боку бойовиків, які обстріляли з 82-міліметрових мінометів захоплене ними місто, щоб звинуватити в цьому українських військових, дійшли раніше громадянські активісти, вивчивши оприлюднені в інтернеті фотографії з місць влучань у Кадіївці.

XS
SM
MD
LG