Доступність посилання

ТОП новини

В ООН висловили сподівання на вчасний запуск електронного декларування


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Програмі розвитку ООН в Україні висловили сподівання, що електронна система декларацій доходів і майна держслужбовців буде повністю введена в правове поле та запущена в промислову експлуатацію до 15 серпня, і раніше узгоджений графік буде дотриманий.

У заяві нагадано, що останнім процедурним питанням для запуску системи в промислову експлуатацію залишається отримання сертифікату комплексної системи захисту інформації від Держспецзв’язку, необхідного для того, щоб дані, подані через нову систему декларування, мали юридичну силу, відповідно до законів України.

Програма розвитку ООН в Україні нагадала, що долучилася до розробки програмного забезпечення для Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на запит уряду України.

«Запуск нової системи декларування також передбачений як один з ключових елементів у рамках Антикорупційної стратегії на 2014–2017 роки та відповідної Державної програми. Система також неодноразово презентувалася як зобов’язання України перед низкою міжнародних партнерів та розглядається як наріжний камінь процесу реформ», – нагадали також у ПРООН.

Раніше в середу в Консультативній місії Європейського союзу в Україні наголосили, що очікуваний через два тижні запуск системи електронного декларування доходів і майна стане важливою віхою для України. «Забезпечення прозорості інформації про майно та доходи в Україні допоможе зробити держслужбовців більш підзвітними народові. Недаремно ЄС наполягав на тому, щоб це було однією з умов для лібералізації візового режиму», – наголосив заступник голови місії Юґ Фанту.

Щоб допомогти з обробкою декларацій про доходи та майно та з метою нарощування потенціалу, місія передала Національному агентству з запобігання корупції України 20 комп’ютерів та 5 принтерів, повідомила прес-служба місії Євросоюзу.

Також у середу голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Леонід Євдоченко заявив, що електронний реєстр чиновницьких декларацій встигне отримати атестат про побудову комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) до 12 серпня, як це і було заплановано.

Відповідаючи на звинувачення антикорупційних активістів у зриві запуску системи, він підтвердив: «Державна служба спеціального зв’язку бере на себе зобов’язання до 12 серпня завершити роботи. Далі потрібно підготувати рекомендації для НАЗК, яке фактично буде приймати рішення про впровадження системи 15 серпня».

Раніше антикорупційна група Реанімаційного пакету реформ виступила із закликом забезпечити вчасний і належний запуск роботи системи електронного декларування. За словами активістів, адміністрація Держспецзв’язку намагалася нав’язати як експертну організацію для видачі атестату керовану нею державну компанію, яка через брак фахівців не зможе вчасно завершити проведення експертизи та забезпечити початок повноцінної роботи системи (її «промислову експлуатацію»).

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з Європейським союзом, а також кредитів Міжнародного валютного фонду.

XS
SM
MD
LG