Доступність посилання

ТОП новини

Тристороння контактна група щодо Донбасу пішла на канікули


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Тристороння контактної група щодо врегулювання ситуації на Донбасі пішла на канікули, не підписавши жодних угод.

«Підгрупа з безпеки продовжить обговорення питання щодо розведення сил і створення зони безпеки у майбутньому», – сказав представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік 3 серпня після завершення зустрічі у Мінську.

За його словами, підгрупа з гуманітарних питань вважає за необхідне посередництво Міжнародного комітету Червоного хреста щодо обміну полоненими.

«Гуманітарна підгрупа висловила думку, що МКЧХ може стати дієвим посередником щодо звільнення людей, захоплених на Донбасі у полон і зниклих безвісти», – зазначив Сайдік.

Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма вже вдруге поспіль не приїхав до Мінська.

А представник української сторони у підгрупі з гуманітарних питань Віктор Медведчук виступив зі заявою, яка суперечить позиції України у питанні проведення виборів на Донбасі.

«Є різні підходи, і коли кажуть, що треба спочатку гарантувати умови безпеки, ну це природньо. Але до того як проводити вибори, треба ухвалити закон. Закон про вибори має ухвалити Верховна Рада України. А щоб його внесли у залу Верховної Ради та проголосували, його треба узгодити. Тому поки немає узгодження, немає ухвалення закону, говорити про те, що причиною непроведення виборів є безпека – я б сказав, що це перебільшений фактор», – сказав Медведчук.

За повідомленням сепаратистів під час зустрічі сторони так і не узгодили документ про розведення сил на Донбасі.

«Без врегулювання цих питань ні тиші, ні миру не буде», – заявила речниця Дениса Пушиліна, який на переговорах у Мінську представляє угруповання «ДНР».

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську заплановане на 26 серпня.

Бойові дії на Донбасі тривають з 2014 року. З того часу також проходять засідання Тристоронньої контактної групи, де уже кілька разів домовлялися про припинення вогню на сході України. Ці домовленості систематично порушуються, а сторони протистояння в обстрілах звинувачують одна одну.

XS
SM
MD
LG