Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані привітали рішення США визнати терористичним ісламістське угруповання


Влада Пакистану привітала рішення США визнати терористичним ісламістське угруповання «Джамаат-уль-ахрар».

Як заявив речник Міністерства закордонних справ Пакистану Нафіс Закарія, Ісламабад давно закликав США вжити конкретних кроків проти цих та інших ісламістів.

У середу Державний департамент США повідомив, що визнав «всесвітніми терористами» це пакистанське угруповання, причетне до низки нападів у Пакистані.

Таке офіційне визнання є потужним інструментом у боротьбі з угрупованням, бо накладає проти нього суворі фінансові санкції і відкрито попереджає всіх, що це угруповання «активно залучене до тероризму», заявили в Держдепартаменті.

Ісламістське угруповання «Джамаат-уль-ахрар» («Об’єднання борців за свободу») створила 2014 року група членів руху пакистанських талібів «Техрік-е-Талібан Пакистан», що відкололася від нього. За повідомленнями, наступного року угруповання оголосило, що повертається до лав пакистанських талібів. Воно також висловлювало підтримку діяльності екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Угруповання «Джамаат-уль-ахрар» звинувачують у низці нападів у Пакистані, за які воно саме взяло на себе відповідальність. Зокрема, цього року у березні в місті Лагорі був вчинений напад на християн, що святкували Великдень; тоді загинуло не менш ніж 70 людей, переважно жінок і дітей, і понад 300 були поранені. Там же вони влаштували вибухи біля церков, що призвели до жертв, і на Великдень 2015 року.

У березні 2016-го це ж угруповання влаштувало вибух у місті Шабдакарі, внаслідок якого загинули не менш ніж 17 людей, у грудні 2015-го – в місті Мардані, тоді загинули не менш ніж 23 людини. Воно також влаштувало й низку інших нападів, що призвели до жертв.

XS
SM
MD
LG