Доступність посилання

ТОП новини

Захисник кримських татар: невідомі в Сімферополі намагалися увірватися в офіс адвокатів


Еміль Курбедінов
Еміль Курбедінов

Адвокат Еміль Курбедінов, який є захисником переслідуваних російськими силовиками у Криму кримських татар, заявляє, що в Сімферополі невідомі намагалися увірватися в офіс, де він працює разом з іншими колегами.

«На даний момент невідомі особи, імовірно, силовики, намагаються увірватися в офіс колегії адвокатів, де я працюю. Я перебуваю в Ростові», – написав він у Facebook.

У коментарі проектові Радіо Свобода, сайтові Крим.Реалії, Курбедінов пов’язує атаку на офіс адвокатів зі своєю професійною діяльністю.

«У приміщенні перебувають адвокатські досьє і інформація, що містить адвокатську таємницю», – сказав він.

За його даними, його помічниці, що перебували в офісі, під час спроби нападу замкнулися всередині, а коли невідомі відійшли, помічниці вийшли з офісу і замкнули його. Адвокати мають намір подати про спробу нападу заяву до поліції.

Офіційних коментарів силових відомств в Криму щодо інформації Курбедінова немає.

Еміль Курбедінов нині перебуває не у Криму, а в Росії, в Ростові-на-Дону, де бере участь у судовому процесі у справі чотирьох кримчан, звинувачених у причетності до руху «Хізб-ут-тахрір». У Росії цей рух заборонений, і Москва переносить цю заборону і на українську територію окупованого Криму.

У російській справі про членство в «Хізб-ут-тахрір» проходить загалом 14 кримчан. Нині чотирьом із них висунули звинувачення: Рустемові Ваїтову, Нурі Прімову і Фератові Сайфуллаєву в участі в русі, Русланові Зейтуллаєву в організації осередку цього руху. Суд над ними почався 1 червня в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону в Росії.

У Росії правозахисна організація «Меморіал» визнала цих чотирьох політичними в’язнями. Інші десять іще чекають на закінчення слідства.

Переслідування проукраїнських і кримськотатарських активістів стали частим явищем у Криму після його анексії Росією. Про це неодноразово заявляли правозахисники. Вони закликають Кремль припинити порушення прав людини. Але Москва і російська влада Криму заперечують репресії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG