Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» виставив «Газпрому» умови купівлі газу в третьому кварталі – Вітренко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У третьому кварталі 2016 року ціна газу, яку пропонує російська компанія «Газпром», очікується нижчою за ціну газу з європейського напрямку. Цим директор із розвитку бізнесу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко пояснив припинення його компанією в травні купівлі газу для зберігання у підземних сховищах.

«Ми виставили «Газпрому» ряд умов, за яких ми зможемо купувати їхній газ у третьому кварталі. Якщо ми би цього не зробили, «Газпром» би використав це проти нас у Стокгольмському арбітражі, намагаючись довести, що ми безпідставно порушуємо наші контракті зобов’язання за принципом «бери або плати», що ми не купуємо газ у «Газпрому» навіть тоді, коли його ціна є найнижчою», – аргументував у Facebook свою позицію Вітренко.

За його словами, «ціна питання» для України тільки по зобов’язаннях «бери або плати» перевищує 66 мільярдів доларів США.

«Ми не дамо «Газпрому» такий шанс, вибачайте. Виставивши ці умови «Газпрому», ми не могли почати контрактувати газ із європейського напрямку, не дочекавшись відповіді з боку «Газпрому», – додав директор із розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України».

На початку червня Вітренко заявляв, що за сім кварталів, упродовж яких компанія «Нафтогаз України» не купувала російського газу або обмежувала його придбання, вдалося заощадити щонайменше 450 мільйонів гривень. Він також назвав неринковою пропозицію Росії щодо постачання газу в Україну за ціною 177 доларів за тисячу кубометрів у третьому кварталі 2016 року.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG