Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: ухвала, якою суд дозволив обшук, є незаконною


У Національному антикорупційному бюро вважають ухвалу Печерського районного суду Києва, якою схвалений обшук у відомстві, як і сам обшук, незаконними.

Як повідомляє прес-служба бюро, НАБУ вживатиме всіх необхідних дій у межах чинного законодавства для захисту матеріалів досудових розслідувань та іншої важливої інформації від спроб незаконного вилучення.

При цьому у відомстві зазначають, що «незаконна ухвала Печерського райсуду Києва фактично дозволяє вилучити будь-які матеріали, документи чи електронні носії в приміщенні бюро».

«В ухвалі не вказано ані конкретних обставин здійснення правопорушення, ані прізвищ детективів, які вчинили вказане правопорушення, ані інформації про те, в рамках якого провадження, на думку прокурорів ГПУ, здійснювалося «незаконне прослуховування»,– зазначають у НАБУ.

Сьогодні у НАБУ працівники Генпрокуратури провели обшук. В антикорупційному бюро зазначили, що бюро працює в штатному режимі і внаслідок обшуку нічого не вилучено.

У НАБУ зазначили, що підставою для обшуку в ухвалі суду було вказано розслідування кримінального провадження за фактом здійснення незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов фігурантів розслідування бюро щодо розкрадання цукру зі складів держустанови «Аграрний фонд» у Черкаській області загальною вартістю понад 300 мільйонів гривень. Підозрюваним у цьому провадженні є заступник прокурора Київської області Олександр Колесник, затриманий детективами і взятий під варту за рішенням суду у травні за підозрою у зловживанні службовим становищем. У бюро наголосили, що факти, наведені як підстави для обшуку, не відповідають дійсності.

При цьому речник генерального прокурора Лариса Сарган заявила, що обшуки у НАБУ пов’язані з розслідуванням факту незаконного прослуховування фізичної особи в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ. За її словами, ГПУ провело виїмку документів.

Згодом Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що причиною обшуку в НАБУ є порушення конституційних прав людини, яка не є фігурантом кримінального провадження. При цьому він наголосив, що обшук не є міжвідомчою війною чи політичним замовленням.

XS
SM
MD
LG