Доступність посилання

ТОП новини

Холодницький звинувачує ГПУ у саботажі покарання судді-хабарника


Назар Холодницький
Назар Холодницький

Керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури України Назар Холодницький звинувачує генпрокурора у саботажі процесу притягнення до кримінальної відповідальності харківського судді.

«Після скерування прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) обвинувального акту до суду щодо судді-хабарника з одного із районних судів Харкова, який фактично є «кишеньковим» суддею сумновідомого Геннадія Кернеса, було встановлено, що щодо цього ж судді Генеральною прокуратурою України ухвалено рішення про закриття кримінального провадження за фактом одержання хабара, що мало місце раніше того злочину, який розслідувався детективами НАБ України», – написав Холодницький 5 серпня у Facebook.

Він зазначив, що вивчивши матеріали кримінального провадження, у САП зробили висновок, що у матеріалах є докази, які викривають суддю у систематичному вимаганні хабарів з використанням свого службового становища.

«Знаковим є той факт, що у Харкові цього суддю називають «Серьожа-четвертак», оскільки вирішення питань з останнім вартує від 20 до 30 відсотків від суми позову чи рішення», – зазначив Назар Холодницький.

«На думку ж Генерального прокурора України, такі дії судді-хабарника є законними і підстав для скасування постанови закриття кримінального провадження немає», – додав Холодницький.

Про якого саме суддю йдеться, Назар Холодницький не вказав.

Коментарів від ГПУ щодо цих звинувачень наразі немає.

5 серпня стало відомо, що працівники Генпрокуратури проводять обшук в НАБУ. У відомстві зазначили, що як підстави для обшуку в ухвалі суду було вказано розслідування кримінального провадження за фактом здійснення незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов фігурантів розслідування бюро щодо розкрадання цукру зі складів держустанови «Аграрний фонд» у Черкаській області загальною вартістю понад 300 мільйонів гривень, підозрюваним у цьому провадженні є заступник прокурора Київської області є Олександр Колесник, затриманий детективами і взятий під варту за рішенням суду у травні за підозрою у зловживанні службовим становищем. У бюро наголосили, що факти, наведені як підстави для обшуку, не відповідають дійсності.

Згодом Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що причиною обшуку в НАБУ є порушення конституційних прав людини, яка не є фігурантом кримінального провадження. При цьому він наголосив, що обшук не є міжвідомчою війною чи політичним замовленням.

У Національному антикорупційному бюро вважають ухвалу Печерського районного суду Києва, якою схвалено обшук у відомстві, як і сам обшук, незаконними. У бюро заяивли, що ця ухвала «фактично дозволяє вилучити будь-які матеріали, документи чи електронні носії в приміщенні бюро».

XS
SM
MD
LG