Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ обшукує НАБУ, щоб і надалі могли слухати телефони під контролем СБУ – антикорупційники


Генпрокурор Юрій Луценко
Генпрокурор Юрій Луценко

Генпрокуратура провела обшук в Національному антикорупційному бюро. Підставою стало кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування фізичної особи. В Антикорупційному бюро заявляють, що надали документи, які засвідчують законність дій щодо прослуховування зазначеної особи і наголошують, що звинувачення від ГПУ не відповідають дійсності. Згідно із законом, НАБУ не має повноважень для здійснення автономного прослуховування, тому здійснює це за допомогою СБУ та за рішенням суду. Депутати та антикорупційники вважають, що обшук в НАБУ пов’язаний із майбутнім розглядом проекту змін до закону щодо надання структурі можливості прослуховувати телефони без відома СБУ.

​Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що обшуки в НАБУ не є міжвідомчою війною і наголошує, що попередив про ці дії голову Антикорупційного бюро Артема Ситника.

Генпрокурор повідомив журналістам, що необхідні документи були видані представниками НАБУ добровільно.


«Є кримінальне провадження стосовно працівника ГПУ, який підозрюється у скоєнні незаконних дій. Цю справу веде НАБУ. В рамках законного прослуховування працівника ГПУ, який підозрюється у скоєнні злочину, прослуховувався також телефон, не причетного зовсім до цього громадянина. Якщо детектив бачить, що цей телефон не причетний до фігурантів справи. Він має негайно припинити зйом телекомунікацій», – заявив генпрокурор.


Обшуки через проект закону?

В Антикорупційному бюро обшуки від ГПУ називають незаконними. У прес-службі бюро зазначають, що ухвала Печерського суду дозволяє вилучати будь-які документи, тому готові законним шляхом захищати важливу інформацію.


Артем Ситник, голова Національного антикорупційного бюро, зауважує, що Генпрокуратура вдалася до таких дій через винесення на розгляд Верховної Ради законопроекту, ухвалення якого дозволить НАБУ проводити автономні прослуховування без посередництва Служби безпеки України.

​Артем Ситник
​Артем Ситник

Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, зазначає, що звинувачення абсурдні, бо НАБУ зараз не може автономно нікого прослуховувати.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

«Якщо прослушку здійснює СБУ, тоді команда президента точно знає, кого слухає Антикорупційне бюро. Відповідно, це створить серйозний захист для кола президента. Ціль всієї цієї акції – створити привід і можливість ненадання Антикорупційному бюро права на автономне прослуховування. А оскільки це вимога і Міжнародного валютного фонду, міжнародних партнерів, треба так само пояснювати їм це неголосування (у Верховній Раді – ред.)», – зазначив Віталій Шабунін.


Депутати з комітету протидії корупції також підтримали позицію щодо політичної вмотивованості обшуків.

«Обшуки в НАБУ щодо «незаконного прослуховування» проходять з єдиною метою: торпедувати прийняття восени парламентом змін до закону, які б давали НАБУ право самостійно знімати інформацію з каналів зв’язку за рішенням суду. Щоб і далі НАБУ повинна була б користуватись технікою СБУ, що збільшує ймовірність витоку інформації», – пише депутат Віктор Чумак.


Чому між правоохоронними органами «війна»?

Депутат Сергій Лещенко назвав обшуки «початком війни між правоохоронними органами» і заявив, що це відповідь за справи проти Онищенка, Мартиненка, Пашинського й інших. Також він зазначив, що має дані про незаконне прослуховування власних розмов.


Незаконне прослуховування зараз доступне не лише правоохоронним органам, зазначає депутат Валерій Карпунцов, колишній радник генпрокурора. Із цим борються працівники СБУ. А в даному конкретному випадку він вбачає конкуренцію двох правоохоронних структур і вважає, що робочі моменти не варто виносити в медійний простір.

Валерій Карпунцов
Валерій Карпунцов

«Коли йде професійна конкуренція – це добре, але коли йде конкуренція повноважень: хто користується більшою довірою, чи хто користується кращим оснащенням, чи хто більший борець, але не за кількістю вироків чи реально заведених справ, а за кількістю публікацій – це не дуже добре», – наголошує Карпунцов.

У НАБУ зазначили, що на час обшуку для забезпечення правопорядку і уникнення провокацій вони задіяли спецназ Антикорупційного бюро. Тож, повідомлення про спецпідрозділ СБУ «Альфа» не відповідає дійсності.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG