Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ почав розгляд скарги проти України родичів загиблих у катастрофі рейсу МН17


Реконструкція з уламків літака рейсу МН17, що був збитий на Донбасі
Реконструкція з уламків літака рейсу МН17, що був збитий на Донбасі

Європейський суд з прав людини почав розгляд скарги проти України чотирьох родичів загиблих у катастрофі малайзійського авілайнера рейсу MH17, збитого в небі над Донбасом влітку 2014 року. Про це йдеться в повідомленні ЄСПЛ від 5 липня.

В документі вказується, що всі заявники «проти України» – громадяни Німеччини: Елена Іоппа, яка втратила у катастрофі доньку, Тім Лаушет – у нього загинула мати, Кріс і Денізе Кенке позиваються через смерть батька.

Скаргу у справі «Іоппа та інші проти України» комунікували сторонам справи (довели до відома і попросили про додаткову інформацію) ще 5 липня, але на це рішення звернули увагу вже нині, після того, як Страсбурзький суд опублікував підсумковий огляд про справи, що стосуються зон збройних конфліктів.

Заявники звинувачують українську владу в недостатніх заходах для захисту життя їхніх родичів через незакритий повітряний простір над зоною збройного конфлікту. Усіх заявників представляє один адвокат – Ельмар Ґімулла з Берліна.

Літак Boeing-777 був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом, загинули всі 298 людей, що були на борту. Остаточної крапки в розслідуванні причин катастрофи поки немає. Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого сепаратистам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG