Доступність посилання

ТОП новини

У справі з малим прикордонним рухом із Росією Польща обрала безпеку – голова МВС


Міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Маріуш Блащак заявив, що, маючи вибір між безпекою і економічною користю, Варшава завжди обирає безпеку.

Так він пояснив в інтерв’ю Польському радіо «Єдинка» рішення Польщі наразі не відновлювати режиму малого прикордонного руху на кордоні з Росією в її Калінінградській області.

Міністр відкинув критику цього кроку з боку маршалка (голови адміністрації) Поморського воєводства, що межує з Росією, Мечислава Струка, який у листі до уряду закликав поновити малий прикордонний рух і аргументував це, за його словами, економічною користю для регіону від приїздів росіян.

Блащак нагадав про напади Росії на Грузію, а недавно на Україну, анексію Росією українського Криму й війну на Донбасі. Він також наголосив, що Калінінградська область Росії є мілітаризованим регіоном і в ньому є багато російських військ.

«Ми всі добре пам’ятаємо погрози (Росії), спрямовані проти держав-членів НАТО, коли у Варшаві (на саміті НАТО – ред.) ухвалили рішення розмістити американські війська на теренах Польщі і країн Балтії», – додав міністр.

За його словами, Варшава повернеться до малого прикордонного руху з Росією, коли зникнуть причини, пов’язані з безпекою польської держави.

Крім того, додав Блащак, важливим моментом була реакція іншої сторони на припинення Польщею режиму малого прикордонного руху: в той час як Україна не стала припиняти чинність цієї угоди зі свого боку, Росія у відповідь закрила такий режим для поляків.

Міністр уточнив, що мешканці Калінінградської області можуть відвідувати Польщу, якщо мають належні візи.

Польща 4 липня зупинила чинність угод про малий прикордонний рух із Україною і Росією у зв’язку з самітом НАТО у Варшаві 8–9 липня і Всесвітніми днями молоді, заходом Католицької церкви, у Кракові 25–31 липня. Тоді було оголошено, що щодо України цей режим відновлять 3 серпня, а рішення щодо Росії оголосять окремо. 3 серпня Варшава, як і обіцяла, поновила цей режим щодо України, але щодо Росії його повернення відклала на невизначений термін.

Режим малого прикордонного руху передбачає можливість для постійних мешканців прикордонних регіонів короткотерміново відвідувати такі самі прикордонні регіони (але не всю територію) сусідньої країни без віз, отримавши спеціальні дозволи за дещо спрощеною процедурою.

Договори про такий режим передбачають можливість його зупинення в разі потреби, що мотивується питаннями безпеки сторін.

XS
SM
MD
LG