Доступність посилання

ТОП новини

Колишній президент ВАДА: МОК втратив довіру на тлі розв’язання російського допінгового скандалу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Колишній високопосадовець Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Дік Паунд, який також свого часу очолював Всесвітню антидопінгову агенцію (ВАДА), розкритикував МОК за «відсутність морального лідерства» в розв’язанні питання про підтримувану російською державою програму вживання допінгу.

Як заявив Паунд 6 серпня в інтерв’ю британській газеті Globe and Mail, МОК потребує відновлення свого авторитету після своїх рішень у цій справі. Він наголосив, що «дуже розчарований відсутністю у МОК рішучості в боротьбі з доведеним і підтримуваним урядом обманом» з боку країни, «яка показала цілковиту зневагу до правил гри».

Оприлюднений ВАДА в липні звіт незалежного експерта, канадського адвоката Річарда МакЛарена містив докази існування в Росії контрольованої й підтримуваної державою системи, яка дозволяла приховувати вживання допінгу російськими спортсменами.

МОК заборонив понад 100 російським спортсменам участь в Олімпіаді, але не наважився усунути від участі в змаганнях усю команду Росії, як це пропонувала Всесвітня антидопінгова агенція.

Річадр «Дік» Паунд очолював ВАДА у 1999–2007 роках як перший президент цього агентства, в 1987–1991 і 1996–2000 роках він також був віце-президентом МОК, а нині він – керівник Олімпійської служби телерадіомовлення.

Крім того, Паунд останнім часом очолював спеціальну комісію, яка розслідувала державну програму застосування допінгу в російській легкій атлетиці; на підставі результатів роботи цієї комісії восени 2015 року Всесвітня асоціація легкоатлетичних федерацій дискваліфікувала всіх російських легкоатлетів, і ця заборона лишилася чинною й на нинішніх Олімпійських іграх.

XS
SM
MD
LG