Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Центробанк спрогнозував слабке зростання економіки, економісти не вірять


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Центральний банк Росії спрогнозував на нинішній рік лише слабке економічне зростання. За оприлюдненими новими даними банку, у другому кварталі цього року зростання склало 0,3 відсотка і прогнозується на третій квартал зростання в 0,4 відсотка і на четвертий – у 0,5 відсотка.

Це краще, ніж було минулого року, коли економіка Росії скоротилася на 3,7 відсотка.

Але міжнародні експерти попереджали, що прогнози хоч якогось зростання економіки Росії ще надміру оптимістичні. Зокрема, за оцінками Міжнародного валютного фонду, цього року валовий внутрішній продукт Росії скоротиться на 1,2 відсотка.

Також зі звітом виступило Федеральне казначейство Росії, яке повідомило, що дефіцит бюджету країни від початку року склав понад півтора трильйона рублів (понад 23,2 мільярда доларів США).

Це на 35 відсотків більше від такого ж показника минулого року.

На початку місяця фахівці Вищої школи економіки Росії подали дані, за якими багато галузей економіки країни працює «в мінус», а різке скорочення доходів у нафтовидобуванні загрожує вичерпанням Резервного фонду Росії ще до кінця нинішнього року.

Автори цього звіту теж дійшли висновку, що про будь-яке відновлення економічної активності в Росії говорити зарано.

Економіку Росії почали підривати західні санкції, накладені після окупації Росією українського Криму й агресії на сході України, але ще тяжчі наслідки принесло різке зниження й тривале збереження на низькому рівні цін на нафту, один із головних експортних продуктів Росії: за оцінками, до цього зниження цін доходи від експорту нафти, газу й інших енергоносіїв складали близько половини російського бюджету.

XS
SM
MD
LG