Доступність посилання

ТОП новини

Іран підтвердив, що вантаж готівки доларів зі США не пов’язаний із ядерною угодою


В Ірані підтвердили, що отриманий там зі США вантаж готівкових доларів на суму в 400 мільйонів доларів не пов’язаний ні з ядерною угодою, ні зі звільненням затриманих американців.

Як наголосив голова Ради національної безпеки Ірану Алі Шамхані, якого цитує державне агентство IRNA, передача цих коштів пов’язана зі старою угодою про продаж озброєнь іще до Ісламської революції.

Із такими ж заявами виступав днями президент США Барак Обама, відповідаючи на критику щодо передачі готівки.

Він наголошував 4 серпня, що про угоду було публічно оголошено в час її укладення в січні, і єдиною новиною, про яку вперше повідомив нині щоденник The Wall Street Journal, стало те, що суму у приблизно 400 мільйонів доларів відвезли спецлітаком у готівковій формі.

Як заявляв Обама, в самій угоді немає жодної таємниці: йдеться про повернення суми, яку для закупівлі американських озброєнь переказав іще уряд шаха Ірану в 1970-і роки. Самі озброєння вже не надійшли, бо 1979 року в Ірані відбулася Ісламська революція, і кошти США заморозили. Нині ці гроші за нездійснену оборудку Вашингтон повертає, як належить, із відсотками, які складають близько 1 мільярда 300 мільйонів доларів, що їх перекажуть Тегеранові пізніше вже безготівково.

Як пояснив тоді Обама, суму передали готівкою саме через те, що внаслідок санкцій США й Іран наразі не мають банківських відносин.

Президент США відкинув припущення, що ця виплата могла бути пов’язана з укладеною напередодні з Іраном ядерною угодою або ж бути викупом за затриманих в Ірані чотирьох громадян США, яких звільнили приблизно в той самий час, як були передані гроші.

XS
SM
MD
LG