Доступність посилання

ТОП новини

Чи реально Львову загрожували три теракти? СБУ затримала п’ятьох осіб


Пікет біля будівлі СБУ. 8 серпня 2016 року
Пікет біля будівлі СБУ. 8 серпня 2016 року

Львів – Працівники Служби безпеки України у Львівській області повідомляють, що виявили та затримали п’ятьох членів терористичної групи, які планували одночасно підірвати залізничні колії у трьох різних напрямках від Львова. За офіційним повідомленням СБУ, один із підозрюваних був арештований під час закладання вибухівки біля села Дубляни, що у передмісті Львова.

СБУ офіційно інформує, що під час спецоперації було поранено одного з підозрюваних, який чинив опір і почав стріляти, а також працівника спецслужби. Життю обох нічого не загрожує. Представники СБУ повідомляють, що під час проведення обшуків у п’ятьох затриманих вилучили багато вогнепальної зброї, вибухівки та комплектуючих. Серед вилученої зброї є гранатомети РПГ-7 та РПГ-26, гранати РГО, Ф-1, РГД-5, п’ять кілограмів вибухівки марки IХ 25 та 600 грамів тротилу, три електродетонатори, три пістолети та велику кількість набоїв різного калібру.

Більш детально прокоментувати ситуацію у СБУ у Львівській області відмовились. Однак, як інформують керівники добровольчого батальйону «ОУН», серед затриманих є троє їхніх бійців, які на цей час перебувають у СІЗО СБУ. За інформацією батальйону, «на Львівщині без жодних пояснень і пред’явлень або звинувачень затримано трьох добровольців батальйону «ОУН» та активістів добровольчого руху «ОУН»: «Партизана», «Негідника» , «Шпіка», останньому прострелено ногу».

Втім у повідомленні СБУ не мовиться про те, що серед затриманих є бійці батальйону «ОУН».

Представник батальйону «ОУН» з позивним «Бойко» був на зустрічі у керівництва СБУ, оскільки не вірить, що його побратими могли готувати теракт. Однак жодних подробиць від працівників СБУ він не отримав.

«Пояснили стандартну ситуацію, утримались від коментарів. Вони показали вилучені вибухові пристрої, їх там багато. Те, що їм можуть інкримінувати, тягне на найвищу міру. Для чого це б їм було? Це помста добровольцям батальйону», – каже Бойко.

Активісти не розуміють ситуацію

Громадський активіст «Варти-1» Ігор Зінкевич розповів Радіо Свобода, що представники організації, як тільки дізнались про поранення бійця вночі 8 серпня у Дублянах, одразу прибули на місце. Там якраз тривала спецоперація, у якій брали участь не лише працівники СБУ зі Львова, але й Рівного, і Києва.

Ми дуже хочемо почути чіткі аргументи від керівників СБУ
Ігор Зінкевич

«Мені ситуація незрозуміла. Було сказано, що затримані торгували зброєю, що хотіли підірвати міст, але там ми перевірили – немає у Дублянах залізничного мосту. Є у Малехові, але старий, з австрійських часів. Громадські активісти, ті, котрі були в АТО, не розуміють, що відбувається, досить агресивно налаштовані, тому ми дуже хочемо почути чіткі аргументи від керівників СБУ», – говорить активіст.

Як стало відомо Радіо Свобода, працівники СБУ впродовж місяця відстежували кількох осіб, включно з колишніми бійцями батальйону «ОУН», яких підозрювали у продажу зброї. Під час слідства нібито з’ясували, що ті готують теракти поблизу Львова.

100% були підстави затримати. СБУ не дозволило б собі працювати у незаконному полі
Галина Янко

«100% були підстави затримати, юридична сторона відпрацьовувалась, це тривало не один день. СБУ не дозволило б собі працювати у незаконному полі», – зауважила голова громадської ради при СБУ у Львівській області Галина Янко.

Тим часом приблизно півсотні людей, у тому числі й представники батальйону «ОУН», рідні та знайомі затриманих, прийшли ввечері до приміщення СБУ, щоб висловити свою позицію, вимагаючи від керівництва СБУ детального пояснення ситуації і доказів.

«Це виглядає, як це б не смішно звучало, як чергова провокація проти добровольців, які першими поїхали на схід. Виглядає, що добровольці невигідні владі. СБУ лише попереджує теракти, а це не вдається чомусь у Європі, це дивує, насправді. Хочеться донести до суспільства, що затримали бійців «ОУН», що це не злочинці, я з одним вчився у школі, він воював. Повідомили, що його затримали під мостом. А де той міст знайшли у Дублянах?» – запитує Анатолій, однокласник одного зі затриманих бійців батальйону «ОУН».

На сьогодні триває слідство і вже у найближчі дні керівництво СБУ обіцяє детально прокоментувати ситуацію. Батальйон «ОУН» планує найняти адвоката для затриманих бійців.

Водночас багато львів’ян переконані, що на заході України намагаються посіяти паніку і страх, що, мовляв, і тут є реальні спроби терактів.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG