Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликала посилити тиск на Росію в день роковин початку війни проти Грузії


Церемонія на меморіальному цвинтарі у Тбілісі, де поховані герої війни за оборону Грузії від агресії Росії, архівне фото
Церемонія на меморіальному цвинтарі у Тбілісі, де поховані герої війни за оборону Грузії від агресії Росії, архівне фото

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту консолідувати зусилля і посилити тиск на Росію до повного припинення її агресії проти держав-сусідів.

У заяві з нагоди восьмих роковин початку війни Росії проти Грузії 8 серпня 2008 року МЗС звернуло увагу, що, «не отримавши достатньо рішучої та однозначної реакції міжнародного співтовариства на агресію проти Грузії, Росія обрала наступною мішенню Україну».

«Окупація регіонів Грузії, Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також безперервна російська агресія на Донбасі свідчать про те, що Росія продовжує грубо порушувати Статут ООН, міжнародне право та свої міжнародні зобов’язання і становить загрозу мирові і безпеці на всьому євроатлантичному просторі», – наголосили в Києві.

Україна також підтверджує повагу до державного суверенітету і територіальної цілісності Грузії, значна частина суверенної території якої опинилася під російською окупацією, в межах її міжнародно визнаних кордонів, мовиться в заяві.

8 серпня 2008 року Росія напала на Грузію після спроби Тбілісі відновити контроль над сепаратистським регіоном Південною Осетією. У результаті 5-денної війни Росія дислокувала в цьому й іншому сепаратистському регіоні Абхазії свої війська й озброєння, а також визнала самопроголошену «незалежність» цих двох грузинських регіонів. Усі держави світу, за винятком Росії, Венесуели, Нікарагуа і Науру, визнають ці регіони територією Грузії, окупованою Росією. За офіційними даними грузинської влади, в результаті подій 2008-го загинуло більш ніж 400 людей, понад 2 тисячі були поранені.

XS
SM
MD
LG