Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін про дії Росії: світ вчиться на власних помилках, наступна може стати фатальною


Павло Клімкін, архівне фото
Павло Клімкін, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін із нагоди восьмих роковин початку війни Росії проти Грузії 8 серпня 2008 року заявив, що навіть цивілізований світ вчиться тільки на власних помилках.

«Після – жодних санкцій, а невдовзі – «перезавантаження» зі США і «Партнерство для модернізації» з ЄС», – нагадав він у твітері дії Заходу після нападу Росії на Грузію, а потім окупацію двох сепаратистських регіонів цієї країни, що триває досі.

«Наступна помилка може стати фатальною», – застеріг міністр.

В Україні звертають увагу, що саме поблажливість світової спільноти до агресії Росії проти Грузії уможливила агресію Росії й проти України.

Після російсько-грузинського військового конфлікту в серпні 2008 року Росія окупувала два сепаратистські регіони Грузії – Абхазію і Південну Осетію, – а також визнала самопроголошену «незалежність» цих регіонів. Крім Росії, її визнали ще лише три держави – Нікарагуа, Венесуела і Науру. Тбілісі і міжнародна спільнота вважають ці регіони частиною Грузії.

У лютому 2014 року Росія окупувала український Крим і заявила про його анексію, яку назвала «возз’єднанням», «здійсненням волі кримського народу» і «відновленням історичної справедливості». Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією відкинула можливість визнання цих амбіцій Москви.

Від квітня 2014 року на частині Донбасу триває збройний конфлікт. Регіон окупують російські війська і підконтрольні їм формування з місцевих сепаратистів і російських найманців. Україна і Захід звинувачують Росію в підтримці проросійських сепаратистів на окупованій частині Донбасу, Москва ці звинувачення не визнає.

XS
SM
MD
LG