Доступність посилання

ТОП новини

МЗС закликає міжнародну спільноту захистити кримських татар від переслідувань з боку Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту докласти необхідних зусиль для захисту кримськотатарського народу від дискримінації та переслідувань з боку російської влади. Про це йдеться в заяві відомства.

«Звертаємося до міжнародного співтовариства із закликом засудити дії окупаційної влади, докласти необхідних зусиль для захисту кримських татар від дискримінації й переслідувань із боку Російської Федерації й не допустити повторення геноциду кримськотатарського народу, що 70 років тому вже пережив трагедію примусової депортації», – мовиться у заяві.

МЗС звертає увагу світової спільноти на те, що системний тиск на кримськотатарський народ, репресії проти українців за національною ознакою, організація етнічно і політично вмотивованих переслідувань на тимчасово окупованій частині території України з боку державних органів Росії, починаючи з дати початку тимчасової окупації Криму, є «свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу».

При цьому у дипломатичному відомстві України впевнені, що всіх винних в окупації й протиправній спробі анексії Криму, а також системних і широкомасштабних порушеннях прав людини на тимчасово окупованій території України буде притягнуто до відповідальності.

«Україна не припинить докладати всіх зусиль для повної деокупації території Криму і відновлення суверенітету, територіальної цілісності й закликає партнерів посилити свій тиск на країну-окупанта», – додають у МЗС.

Переслідування проукраїнських і кримськотатарських активістів стали частим явищем у Криму після його анексії Росією у 2014 році. Про це неодноразово заявляли правозахисники. Вони закликають Кремль припинити порушення прав людини. Але Москва і призначена Росією влада Криму заперечують репресії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG