Доступність посилання

ТОП новини

Антиамериканські настрої у Туреччини досягли піку – Боздаг


Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг
Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг

Туреччина посилює тиск на США задля екстрадиції мусульманського релігійного проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара вважає натхненником спроби державного перевороту.

Турецький міністр юстиції Бекір Боздаг заявив, що антиамериканські настрої у Туреччині досягли «свого піку» через ситуацію з Ґюленом. За його словами, є ризик що відносини між Анкарою та Вашингтоном можуть перерости у ворожі.

Бекір Боздаг заявив 9 серпня в інтерв’ю турецькій державній агенції «Анадолу», що Вашингтон «пожертвує» союзництвом з Анкарою, якщо відмовиться видавати турецькій стороні Фетхуллаха Ґюлена.

Ґюлен, який з 1999 року живе у вигнанні у США, заперечує свою причетність до спроби перевороту і засуджує його.

Анкара звернулася до США з проханням про екстрадицію Ґюлена.

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон може видати Анкарі Фетхуллаха Ґюлена у разі надання переконливих доказів, які розгляне американський суд.

Раніше Ґюлен, мусульманський проповідник, був одним із наближених соратників поміркованого ісламіста Ердогана. Він був змушений виїхати до США ще 1999 року саме через звинувачення, що він намагається підірвати світські засади турецької держави. Ґюлен і з вигнання відіграв помітну роль у тому, щоб партія Ердогана, консервативна релігійна Партія справедливості і розвитку, 2002 року прийшла до влади в Туреччині. Але їхні шляхи розійшлися, зокрема, через застереження Ґюлена щодо авторитарного стилю правління Ердогана. У травні цього руху рух послідовників Ґюлена «Хізмет» («Служба»), що має мільйони прихильників, був названий у Туреччині терористичним.

XS
SM
MD
LG