Доступність посилання

ТОП новини

Допит Порошенка: піар чи підготовка до арештів попередньої влади?


Київ – Президента України Петра Порошенка, колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, спікера Верховної Ради Андрія Парубія та інших посадовців дійсно покликали на допит як свідків у справах щодо Майдану, підтверджують у Генеральній прокуратурі України. Прес-служба Порошенка вже повідомила, що він піде на допит, якщо його «запросять офіційно». Дехто з експертів вважає, що виклики перших осіб до ГПУ свідчать про кінець сакралізації влади в Україні. Дехто навпаки бачить у таких допитах піар, яким намагаються відвернути увагу суспільства від проведення реальних реформ у прокуратурі. У соцмережах тим часом поширюється думка, що такі допити передують подальшим затриманням та вирокам щодо представників влади часів Віктора Януковича.

​У Генеральній прокуратурі України підтверджують, що президента України Петра Порошенка, колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, мера Києва Віталія Кличка, спікера Верховної Ради Андрія Парубія викликають на допит.

Як повідомляє речниця генпрокурора Лариса Сарган, протягом серпня їх викликають як свідків у рамках розслідування щодо злочинів на Майдані.

Сарган зауважила, що слідчі запрошують як свідків багатьох політиків та посадових осіб, які можуть повідомити важливу для слідства інформацію щодо подій на Майдані взимку 2013-14 років.

Президент Петро Порошенко готовий свідчити у справі про події, які відбувалися у січні-лютому 2014 року, під час Революції гідності, якщо ГПУ офіційно до нього звернеться. Про це заявив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

«Президент вважає розслідування справи Майдану дуже важливим. Якщо Генпрокуратура офіційно звернеться, президент обов’язково дасть свідчення», – відповів Цеголко жураналістам.

Під час акцій протесту на Майдані тодішній лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк і лідер партії «УДАР» Віталій Кличко були переговорниками з владою Януковича щодо врегулювання ситуації, тоді як Андрій Парубій очолював Самооборону Майдану.

Українська влада позбувається сакральності – політтехнолог

Українська влада втрачає сакральність, якщо прокуратура може кликати на допит будь-кого, хай навіть і як свідка, зазначає в коментарі Радіо Свобода політтехнолог Олексій Голобуцький. Але попри це він бачить у таких допитах «VIP-свідків» і піар-складову.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

Свого часу суддя Василенко хотів викликати Кучму як свідка – і пригадайте, його за це стали методично змішувати з грязюкою
Олексій Голобуцький

«Їх кличуть як свідків. Але ми повинні розуміти, що свого часу суддя Юрій Василенко хотів викликати Кучму як свідка – і пригадайте, його за це стали методично змішувати з грязюкою. Але нині нам показують, що влада втратила сакральність. Допити президента та спікера руйнують основи українських уявлень про владу», – стверджує політтехнолог.

Але Голобуцький не виключає, що такі допити перших осіб можуть бути інформаційною підготовкою до висунення підозр, допитів і затримань вже представників попередньої влади.

«Так, це може передувати затриманням екс-регіоналів. Після затримання колишнього депутата від Партії регіонів Володимира Медяника, який два з половиною роки був в Україні та не очікував, що відбудеться щось подібне, починають хвилюватися всі представники колишньої влади. Бо можуть прийти до будь-кого з них», – каже політтехнолог.

Допити керівництва держави є відверненням уваги від реформ – оглядач

Завдяки гучним затриманням екс-регіоналів та анонсованим допитам перших осіб держави українські медіа вже не обговорюють реформу генпрокуратури, яка була топ-темою кілька місяців тому, зазначає у розмові з Радіо Свобода політичний оглядач видання Lb.ua Дмитро Литвин. На його думку, генпрокурор Юрій Луценко цілеспрямовано створює гучні інформприводи для поліпшення іміджу влади та органів прокуратури зокрема.

Луценко займається тим, що створює інформприводи для медіа
Дмитро Литвин

«Дійсно, для слідства потрібно допитати і президента Петра Порошенка, і спікера Андрія Парубія, які брали участь у подіях на Майдані у 2013-14 роках. Але ці люди вже неодноразово все коментували, і я не уявляю, що нового вони можуть сказати, – зізнається аналітик. – Луценко займається тим, що створює інформприводи для медіа. Від реформи ГПУ увага ЗМІ перекинулася до гучних дій та заяв генпрокурора Юрія Луценка. Не уявляю, що нового може розповісти Порошенко про події на Майдані. Краще про злочини тих днів розпитати людей на зразок Андрія Клюєва, екс-керівника адміністрації президента. Але вони давно вже за кордоном».

У законодавстві немає обмежень щодо допитів перших осіб держави, більше того, їх необхідно допитати, якщо вони є свідками у справах щодо Майдану, визнає правник Святослав Олійник, колишній народний депутат та екс-очільник прокуроратури Дніпропетровська (нині – Дніпро).

«Якщо дійсно у слідства є необхідність допитувати президента, спікера чи керівників областей – це нормально. Пригадайте, що Віктор Ющенко, будучи президентом, ходив на допити у справі про його отруєння. Немає законодавчих обмежень на допити як свідка президента, депутатів та урядовців, якщо, звісно, не йдеться про оголошення їм підозри», – констатує правник.

Між тим, в українському сегменті інтернету набирають популярності думки про те, що допити перших осіб держави передують резонансним затриманням і судам над колишніми регіоналами, щоб їм важче було звинуватити ГПУ в упередженості та політичних переслідуваннях. Таку думку, зокрема, озвучив волонтер та блогер Мирослав Гай.

Тим часом у вівторок Юрій Луценко повідомив, що прокуратура затримала одного з керівників податкової та ще чотирьох посадовців часів Віктора Януковича.


Генпрокуратура проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами незаконного перешкоджання посадовцями вищих органів державної влади та правоохоронних органів зборам і мітингам у Києві в період із 20 січня по 21 лютого 2014 року, вчинення масових убивств та інших злочинів, спрямованих на протидію протестним акціям.

У лютому 2016 року начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк ствердужвав, що Генпрокуратура нині розслідує понад дві тисячі протиправних епізодів щодо активістів Майдану, зокрема штурм табору протестувальників, залучення владою «тітушок» до розгону Майдану, кримінальне переслідування активістів.

Горбатюк заявив, що про підозру вже повідомили 273 особам, із них 44 – високопосадовці: це – перші особи міністерств і відомств часів Януковича та сам Віктор Янукович.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, у той період у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

У лютому 2014 року тогочасний президент України Віктор Янукович, як і низка тодішніх високопосадовців, утік із України після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG