Доступність посилання

ТОП новини

Холодницький: викритого на хабарі суддю Чауса неможливо взяти під варту


Заступник генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький
Заступник генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький

Заступник генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький наголошує, що викритий у хабарі в сумі 150 тисяч доларів суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус не може бути затриманий та взятий під варту через суддівський імунітет. Про це Холодницький повідомив у Facebook 10 серпня.

«Незважаючи на очевидність злочину, що підпадає під частину 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), яка передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна, суддя не може бути затриманий та взятий під варту, адже згідно з Конституцією він має суддівський імунітет», – наголосив Холодницький.

«Суспільство має нагальний запит щодо справедливого покарання корупціонерів. І прокурори САП, і детективи НАБ України роблять усе можливе, щоб притягнути цього та інших «недоторканних» до справедливої відповідальності. Але ми бачимо, що основною перешкодою для того, щоб вони постали перед судом, є стара законодавча система, яка ніяк не може відмовитись від «касти недоторканних», – відзначив заступник генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Увечері 9 серпня Національне антикорупційне бюро повідомило, що його детективи викрили суддю Дніпровського районного суду Києва, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 150 тисяч доларів США (понад 3,7 мільйона гривень). Імені судді правоохоронці тоді не вказали, але впродовж ночі кілька депутатів і громадських активістів розкрили ці дані.

НАБУ і САП є одними з нових антикорупційних органів в Україні, що покликані боротися з корупцією на всіх рівнях владних органів.

XS
SM
MD
LG