Доступність посилання

ТОП новини

Речник НАТО: Україна засуджує тероризм, а Росія не надала доказів своїх звинувачень


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

НАТО на тлі зростання напруги між Росією й Україною, закликає обидві сторони конфлікту повернутися за стіл переговорів і працювати задля врегулювання конфлікту мирним і дипломатичним шляхом. Про це Радіо Свобода повідомив чільний представник союзу НАТО, який побажав залишитися неназваним.

«Ми уважно й із занепокоєнням стежимо за посиленням напруженості між Росією та Україною й закликаємо сторони повернутися за стіл переговорів і докладати зусиль для мирного врегулювання конфлікту в Україні, з використанням дипломатичних і мирних засобів. Ключовим фактором має бути повна реалізація Мінських угод», – заявив він.

Водночас, за словами представника Альянсу, НАТО вітає рішуче засудження Україною тероризму в усіх його формах проявах і звертає увагу на те, що Москва не надала жодних переконливих доказів, які б підтверджували її звинувачення на адресу України.

«Ми беремо до уваги той факт, що Україна рішуче відкинула звинувачення Росії, і ясно дала зрозуміти, що Київ відданий справі відновлення своєї територіальної цілісності, причому, виключно політичними і дипломатичними засобами. Ми також підкреслюємо те, що Росія не представила жодних гідних довіри доказів своїх звинувачень на адресу України», – повідомляють у Північноатлантичному альянсі.

Представник НАТО додав, що ця військово-політична організація також глибоко стурбована нещодавнім зростанням насильства на сході України, а також збільшенням кількості випадків порушення режиму припинення вогню вздовж лінії зіткнення, насамперед, з боку підтримуваних Росією бойовиків.

«Військова активність Росії в Криму, що спостерігається останнім часом, теж не сприяє послабленню напруженості. Ми закликаємо Росію працювати задля спокою й деескалації», – заявляють в НАТО, додаючи, що згідно із рішеннями Варшавського саміту, держави-союзниці альянсу одностайно підтримують суверенітет і територіальну цілісність України, та вкотре закликають Росію скасувати незаконну анексію українського Криму.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», у підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Президент Росії Володимир Путін, коментуючи твердження російської ФСБ, заявив, що Київ не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору. У Генштабі Збройних сил України спростували заяву Федеральної служби Росії і назвали її провокацією.

Президент України Петро Порошенко назвав звинувачення Кремля щодо Криму «безглуздими і цинічними». 11 серпня він наказав привести в посилену бойову готовність підрозділи Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонної служби і Служби безпеки України «у зв’язку з провокаційними діями Росії в окупованому Криму та ескалацією її дій на Донбасі».

XS
SM
MD
LG