Доступність посилання

ТОП новини

Як до окупованого Криму завозять техніку світових брендів


Відхід із Криму після його анексії представництв відомої у світі брендової техніки не спричинив зникнення таких товарів на півострові. У місцевих магазинах, як і раніше, продають продукцію марок Canon, Nikon, Apple, Samsung та інших. Найближчим часом кримський ринок поповнять товари китайського бренду LeEco. Доставлятиме їх на півострів російський оператор експрес-пошти SPSR Express.

Ще місяць тому стало відомо, що китайський інтернет-магазин LeRee, який є частиною технологічної компанії LeEco, виходить на ринок Росії. Цей бренд називають третім за популярністю в Китаї. Він виробляє різні гаджети, «розумні телевізори» Super і смартфони Le Superphone. Китайська компанія також збирається виробляти фільми в Російській Федерації. Найближчим часом LeEco планує запустити власний онлайн-кінотеатр, де демонструватимуть фільми за участі російських акторів.

У компанії відзначають, що Російська Федерація є третім пріоритетним ринком для LeEco після Китаю та Індії. Засновник і президент LeRee Віктор Сюй сказав російським ЗМІ, що вже цієї осені планують поставляти мобільні телефони цього бренду до регіонів Росії. У липні представники компанії вели переговори про доставку своїх товарів із російськими поштовими операторами. Тепер же з'ясовується, що стратегічним партнером LeRee став оператор експрес-пошти SPSR Express ‬‒ один із тих, хто продовжує доставляти пошту і вантажі до Криму, незважаючи на нинішній статус півострова.

«Керівники компаній SPSR Express і LeRee (LeEco Russia and Eastern Europe) підписали в Москві меморандум про співпрацю, який закріпив за SPSR Express статус стратегічного логістичного партнера LeRee в Росії і першої авторизованої російської кур'єрської служби інтернет-магазину LeMall», ‒ повідомляють у SPSR Express.

Китайсько-російське партнерство в окупованому Криму

Компанія SPSR Express почала доставку поштових відправлень і вантажів до окупованого Криму з 15 травня 2014 року. Її офіційне представництво відкрите в Сімферополі на вулиці Маяковського, 14. На сайті оператора зазначено, що, окрім Сімферополя, він обслуговує ще десять кримських регіонів: Севастополь, Алушту, Бахчисарай, Джанкой, Євпаторію, Керч, Красноперекопськ, Саки, Феодосію та Ялту.

У соцмережах теж можна зустріти чимало відгуків про оператора. Кримські клієнти, з одного боку, дякують за доставку товарів, а з іншого – скаржаться на збої в операціях і занадто тривале очікування вантажів.

При цьому компанія, судячи зі слів її власників і топ-менеджерів, продовжує надавати свої послуги і в Європі. «Якщо говорити про частку ринку, то лише в Європі 2014 року 8 мільярдів посилок були доставлені за моделлю P2P, що говорить про потенціал подальшого розвитку», ‒ зазначає головний операційний директор компанії SPSR Express Кен О'Рехіллі.

З огляду на, що компанія SPSR Express вважає Крим «російською територією», продукція LeRee має з'явитись і тут, починаючи з осені, коли почнуться поставки до Росії. Позиція оператора експрес-доставки щодо цього питання відсутня.

Кримський ринок ‒ шлях до успіху чи до санкцій?

Разом із тим, експерти відзначають, що вже сам факт офіційної присутності на кримському ринку SPSR Express варто було би розглядати з точки зору міжнародного законодавства і перспективи внесення компанії до санкційних списків Євросоюзу і США.

Усі, хто приходять на кримський ринок, мають потрапляти в економічну ізоляцію
Андрій Клименко

«Усі, хто приходять на кримський ринок, однозначно мають потрапляти в економічну ізоляцію. І санкції ЄС, і санкції США забороняють будь-який товарообмін з Кримом, будь то експорт, імпорт, інвестиції і так далі. І в цьому сенсі американські санкції жорсткіші, тому що поширюються, зокрема, і на контрагентів, які присутні в ланцюжку. Особливо, якщо у цих компаній є зв'язки з Євросоюзом, вони мають бути заблоковані», ‒ зазначає експерт благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко.

Варто зазначити, що SPSR Express ‒ не єдина компанія, яка надає послуги транспортної логістики в окупованому Криму. Таких з десяток. І доступність товарів відомих брендів для Криму ‒ теж не новина. У кримських магазинах повно брендової техніки, зокрема й новинки Apple. Продавці не приховують, що товари потрапляють сюди з Росії.

«Крим.Реалії»​ писали про продавця інших відомих брендів у Криму ‒ російський магазин «Фотослад.ру». У Сімферополі вони пропонують товари марок Polaroid, Pringo, Mitsubishi, Canon, Sony, Nikon. У прес-службі компанії повідомили, що всі партнерські відносини з виробниками брендів фототехніки закріплені у прямих контрактах і договорах.

«Ми не боїмось потрапити під санкції, адже Крим офіційно є «російською територією». А подвійні стандарти, що застосовуються в Європі, лежать поза правовим полем. Крим є «регіоном Росії», ми працюємо відповідно до законодавства Російської Федерації. І, звісно, ми маємо право продавати тут будь-які товари зі свого 20-тисячного асортименту. В цьому випадку доречно навести приклад з американською компанією «Кока-кола». Чи давала вона дозвіл комусь на продаж своєї продукції в Криму? А продукція там є і продається повсюдно, хоч офіційно США засуджують вільний вибір кримчан, «референдум» і «законний перехід» Криму до складу Росії», ‒ наголошують власники магазину.

Також відомо, що китайські інтернет-рітейлери, які входять до сфери управління популярної компанії у сфері інтернет-комерції Alibaba Group, теж продовжують працювати з Кримом. Але жодних наслідків для них українська влада не ініціює.

За два роки окупації Криму в нас немає органу, який координує економічну війну з Росією та санкції
Андрій Клименко

«Ще в червні 2014 року ми говорили, що нам потрібно створити в Україні міністерство з питань економічної війни, завданням якого був би моніторинг усіх, хто приходить на кримський ринок, і реакція на це. Але за два роки окупації Криму в нас немає органу, який координує економічну війну з Росією та санкції. Системно ця робота не проводиться. Відповідно, нічого не контролюється і наслідків для багатьох немає», ‒ каже Андрій Клименко.

За два останні роки російський (і не тільки) бізнес призвичаївся заробляти на окупованій території і обходити санкції. Можливостей для маневрів на кримському ринку більш ніж достатньо. Великі компанії працюють там, прикриваючись маловідомими фірмами, які виконують роль ширми і тому не бояться обмежень з боку України і західних країн. А деякі в умовах відсутності контролю за ситуацією на півострові з боку України працюють там безпосередньо, не криючись.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG