Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі демонтують недекомунізований пам’ятник комсомольцям


Пам'ятник комсомольцям у Дніпрі, архівне фото
Пам'ятник комсомольцям у Дніпрі, архівне фото

У Дніпрі демонтують недекомунізований пам’ятник до 90-річчя створення комсомольських осередків на Дніпропетровщині, встановлений за часів Незалежної України, повідомили в міській раді, коментуючи звернення народного депутата Андрія Денисенка.

Як зазначив 12 серпня заступник міського голови Михайло Лисенко, пам’ятний знак демонтують, опісля, як планується, він стане одним із експонатів майбутнього Музею тоталітарної доби.

Водночас у комісії з питань декомунізації, створеній при міській раді, Радіо Свобода повідомили, що цей та ще кілька пам’ятників не потрапили під дію законів про позбавлення від спадку тоталітарного минулого через бюрократичну тяганину. Як зазначив член комісії Олег Черненко, перш ніж ухвалювати рішення про демонтаж, треба було вивести деякі об’єкти з єдиного реєстру пам’яток України.

«Список на знесення пам’ятників був наданий Головним архітектурно-планувальним міськради, на комісії ми його проголосували, але було сказано, що деякі пам’ятники ще треба зняти з реєстру пам’яток, це був невеликий перелік, решта були вже зняті з реєстру. Потім термін дії міської ради щодо декомунізації вичерпався й питання перейшло до обласної державної адміністрації. В ОДА, вочевидь, не звернули на цей момент уваги, дуже великий був у них обсяг роботи по всій області. Отож недекомунізованими у Дніпрі лишилось кілька пам’ятників: цей пам’ятник комсомольцям біля колишнього музею Матросова, пам’ятник Бабушкіну біля заводу імені Бабушкіна, пам’ятник подіям 1919 року біля заводу Комінтерну тощо. Я хочу проїхатись і зафіксувати всі ці пам’ятники», – розповів Радіо Свобода Олег Черненко.

Раніше народний депутат України Андрій Денисенко, який був ініціатором повалення пам’ятника Григорію Петровському в Дніпрі, повідомив про свій депутатський запит на ім’я міського голови Бориса Філатова, в якому ініціював демонтаж пам’ятника комсомольцям у місті, якого не торкнулась декомунізація.

За словами депутата, встановлений за часів Незалежності України пам’ятник, який прославляє комунізм, суперечить ідеї декомунізації і підлягає демонтажу.

«Якщо потрібна допомога при демонтажі – організуємо», – написав Денисенко в соцмережах.

Пам’ятний знак до 90-річчя створення комсомольських осередків на Дніпропетровщині, попри декомунізацію, досі стоїть на території Соборній площі Дніпра. Він був відкритий 2010 року, коли в регіоні за вказівкою влади відзначали цю дату.

XS
SM
MD
LG