Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина заявляє про незмінність своєї ролі в коаліції проти «ІД»


Туреччина заявляє, що продовжить участь в очолюваній США коаліції проти екстремістського угруповання «Ісламська держава», незважаючи на напруження між Заходом і Анкарою через репресії, до яких вдалася турецька влада після невдалої спроби перевороту. Про це 12 серпня в інтерв’ю телеканалу Haberturk заявив міністр оборони Туреччини Фікрі Ісік.

Після спроби перевороту 15 липня в Туреччині звільнили з посад десятки тисяч державних службовців і бюджетних працівників, у тому числі освітян, тисячі були арештовані. Багато з репресованих потерпіли через їхні підозрювані зв’язки з рухом релігійного проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

Сам Ґюлен, що вже давно живе у США, відкидає причетність до спроби перевороту й засуджує цю спробу. Туреччина вимагає від США його видачі; Вашингтон заявляє, що наразі не отримав доказів, що доводили б необхідність такої видачі.

Обсяги придушення інакодумства в Туреччині після спроби перевороту стривожили західні країни і правозахисників. Влада Туреччини різко відкидає таку критику і скаржиться на брак підтримки і розуміння на Заході.

Особливу критику викликали заяви Ердогана про наміри відновити смертну кару в Туреччині, остаточно скасовану там 2004 року на вимогу Європейського союзу, про бажання вступити до якого заявляє Туреччина. В ЄС прямо попередили, що такий крок означав би кінець розмов про вступ.

XS
SM
MD
LG