Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: у Криму на суді щодо Чийгоза допитали свідків, наступне засідання – 18 серпня


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

У Сімферополі завершилося засідання підконтрольного Росії Верховного суду Криму стосовно заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза у «справі 26 лютого».

Як повідомляє в twitter адвокат Микола Полозов, на засіданні допитали двох осіб, які проходять у справі як «потерпілі», один з них сказав, що нічого не пам’ятає.

За інформацією Полозова, наступне засідання заплановане на 10:00 18 серпня.

На попередньому засіданні 9 серпня судді також відмовили у відводі прокурора і провели допит одного з потерпілих, якого представили як «інспектора народного ополчення».

На суді 2 серпня Ахтем Чийгоз відмовився визнати себе винним.

20 липня суд на закритому засіданні вирішив окремо розглядати провадження щодо Чийгоза і окремо щодо інших фігурантів «справи 26 лютого».

Правозахисний центр «Меморіал» в Росії визнав політв’язнями фігурантів «справи 26 лютого», які утримуються під вартою: Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, що брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України. Їм протистояли активісти партії «Русское единство», на той момент цією структурою керував нинішній очільник окупованого Криму Сергій Аксьонов.

Події відбувалися 26 лютого 2014 року. За даними російського слідства, через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG