Доступність посилання

ТОП новини

Фігурант «кримської справи» Захтей: прихильник Росії з кримінальним минулим


Борислав – Андрій Захтей, один із затриманих Росією «українських диверсантів», як його називає Федеральна служба безпеки Росії, родом із Борислава, що на Львівщині. Тут живуть його батьки і бабуся. Однокласники і друзі дитинства, а також вчителі дуже негативно відгукуються про чоловіка. Вони висловлюють переконання, що Росія навмисно обрала людину з кримінальним минулим для реалізації свого сценарію.

У Бориславі понад 30 тисяч жителів. Тут, як у будь-якому звичайному галицькому містечку, один про одного знають геть усе. Однак говорити про Андрія Захтея багато людей бояться донині, пригадуючи його кримінальне минуле.

«Боюсь, бо у мене діти, а тут його бандюгани крутяться, – каже Олена (ім’я змінено), однокласниця Андрія Захтея. – Пам’ятаю його зі школи, ніколи не любила його. Він був завжди з «розпальцьовкою», як кажуть».

«Три роки тому звідси пропав, виїхав у Росію, і тоді у соцмережах побачила, які антиукраїнські речі він писав про Майдан, про наших загиблих і поранених бійців, я викинула його з друзів», – розповідає жінка.

Будинок, де живуть батьки Андрія Зайтея
Будинок, де живуть батьки Андрія Зайтея

Віталій – корінний житель Борислава. Захтея знає з дитинства, бо разом росли, бігали вулицями, а потім старшокласниками ходили на дискотеку.

«У 90-і роки влазив постійно у якісь погані ситуації, але завжди вмів вийти сухий із води, підставивши когось, – відгукується про Андрія Захтея Віталій. – Вічно у бійках, забирав у продавців гроші, займався рекетом, валютою».

Борислав
Борислав

«Був засуджений, але у 2001 році вийшов на волю, машини нові, мав підприємство з виготовлення пластикових вікон, ставив їх у школах і через фірму відмивав гроші. Потім Захтей утік в Італію, потім – у Польщу, де теж під кримінал потрапив, – веде далі знайомий затриманого у Криму. – У 2011 чи 2012 році разом із поборниками своїми вибивав у Трускавці у жінки 50 тисяч доларів, тримали її у заручниках. Також тоді він набрав кредити і швидко втік у Росію. Там мав будівельну бригаду і запрошував із Борислава людей на роботу, робив їм документи».

Поліція: Захтей справді притягався до відповідальності

У поліції Борислава підтвердили Радіо Свобода, що Андрій Захтей у 1997 році був арештований, а у 1998 році – засуджений на шість років і шість місяців за пограбування квартири, а також продаж і зберігання вогнепальної зброї.

«Притягався до кримінальної відповідальності у 1997 році. Це був розбій і пограбування житла, продаж і зберігання вогнепальної зброї, – каже начальник Бориславського райвідділу поліції Олександр Закутний. – Звільнився у 2001 році у рамках амністії. Після звільнення займався приватним підприємництвом, виготовляв вікна, потім виїхав на заробітки в Італію, Польщу. А у 2012 році поїхав у Росію, де мав будівельну бригаду. У червні 2016 року виїхав у Крим, в Євпаторію».

У поліції зазначили, що у 2008–2009 роках Андрій Захтей у кримінальній справі за статтями «шахрайство, підроблення документів» фігурував лише як свідок. Він не був засуджений, лише судовим рішенням був покараний грошовим штрафом. Про інші справи, в яких фігурувало прізвище Андрія Захтея, про що розповідали бориславчани, а це – нібито навіть убивство людини, а також побиття, тримання у заручниках, – керівник поліції відмовився говорити докладніше, пояснивши, що він у ті роки не очолював правоохоронні органи у Бориславі.

Тим часом депутат Верховної Ради і член колегії МВС Антон Геращенко на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив, що Андрій Захтей відомий у кримінальному світі на прізвисько «Зая» і, за даними парламентаря, двічі судимий рецидивіст. Антон Геращенко пише: «якщо «Зая» і агент, то точно не українських спецслужб». «Найімовірніше, його використають як «консерву» агенти ФСБ», – припускає депутат.


Останні три роки Захтей у Борислав не приїжджав

Три останні роки Андрія Захтея у Бориславі не бачили. Сусіди батьків підтвердили, що впродовж цього періоду він сюди не приїжджав.

Віталій, житель Борислава й знайомий Захтея, каже, що не здивований новиною, що той потрапив до рук ФСБ, бо називає колишнього приятеля людиною, яка «за гроші скаже все, що йому накажуть».

«А Росії вигідно: мовляв, затримали «бандерівця», – додає Віталій.

Добре пам’ятає свого учня Андрія Захтея його класний керівник Сергій Смоляк. Чоловік показав багато фотографій, на яких є Захтей.

Вчитель розповідає, що був обурений, коли побачив у соціальних мережах фотографію свого колишнього учня з російським паспортом у руках, коли той вихвалявся своїм новим – російським – громадянством.

Сергій Смоляк
Сергій Смоляк

«Я казав його батькам, що виховують свого сина у вседозволеності. Для нього було все. Отак вийшло. Він завжди хотів бути лідером, але не вмів перебувати у колективі. Судячи з його дописів у соцмережах, він був проросійським. Не здивувався, коли почув, що його затримали як «диверсанта». Це було його бажання, свідомий його вибір піти на співпрацю. Якщо людина – патріот, то вона не піде проти своїх братів і сестер», – висловив свою думку Сергій Смоляк.

Однак у те, що Андрій Захтей – «терорист», не вірить більшість опитаних Радіо Свобода жителів Борислава. Люди не вельми розуміють, чому його взагалі затримала спецслужба Росії.

На одній із вулиць у Бориславі зустріли батька Андрія Захтея. Він разом із дружиною живе у центрі міста. Чоловік, схиливши голову, спершу не зізнався, що Андрій – його син. Але потім сказав, що той «не міг бути терористом».

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG