Доступність посилання

ТОП новини

Українські «диверсанти» у Криму: вистава чи маскування втрат під час навчань?


Київ – Україна вимагає надати міжнародним організаціям доступ до українців, яких затримали в окупованому Росією Криму за обвинуваченням у диверсійній діяльності. Адвокати та друзі одного з затриманих, Євгена Панова, відкидають версію, що він виїхав до Криму з власної волі. Експерти ж, навпаки, вважають малоймовірною версію його викрадення на материковій частині України. Ще одного з українців, якого ФСБ Росії називає учасником української ДРГ в Криму, Андрія Захтея, знайшли в базі сайту «Миротворець» як прихильника сепаратизму. Інформація про те, що за цим обвинуваченням російські прикордонники в окупованому Криму затримали і кримських татар, наразі не підтвердилася.

Значна частина експертів та українських політиків припускає, що інформація про «українську ДРГ» є не спланованою підготовкою до атаки на материкову Україну, а скоріше спробою пояснити конфлікти між різними російськими підрозділами, які влаштували перестрілку на адмінкордоні між Кримом та Херсонською областю.

МЗС України закликає терміново надати доступ до затриманих російськими спецслужбами у Криму громадян України, яких Росія підозрює в участі в «українській ДРГ», представникам СММ ОБСЄ в Україні, моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, а також Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Про це йдеться у заяві українського дипломатичного відомства. Російська версія про нібито «прорив української ДРГ» до анексованого Криму у МЗС України називають «російською провокацією».

МЗС Росії, зі свого боку, продовжує наполягати на тому, що у Криму затримані диверсанти Головного управління розвідки України, які нібито планували на півострові теракти.

«Спроби «розгойдати ситуацію» в російському Криму приречені на провал. Стабільність і безпека в Республіці Крим будуть нами безумовно забезпечені, – ідеться на сайті МЗС Росії. – Хотіли б також попередити як Київ, так і його зарубіжних кураторів, що збиток, завданий російській стороні, загибель російських військовослужбовців без наслідків не залишаться».

Раніше дипломати США та ЄС зробили заяви про бездоказовість таких звинувачень і про те, що західні держави вважають Крим частиною України, яка наразі є окупованою Росією.

Посол США в Україні Джеффрі Паєтт наголосив, що неправдиві, на його думку, звинувачення щодо України Росія робить не вперше.


Як звільнити затриманих Росією українців?

Україна має докласти максимальних зусиль для визволення своїх громадян, яких затримали у Криму російські спецслужби, наголосила у розмові з Радіо Свобода правозахисниця Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

Олександра Матвійчук
Олександра Матвійчук

Потрібно створювати посаду відповідального за захист громадян України у Криму при МЗС
Олександра Матвійчук

«Є велика кількість громадян України в Криму, які перебувають у схожій ситуації, потребують правової допомоги. Частина навіть російських правозахисних проектів у Криму не працюють. Тож потрібно створювати посаду відповідального за захист громадян України у Криму при МЗС, який би працював в українському консульстві Росії та мав би змогу відвідувати затриманих (у Криму) українців», – каже правозахисниця.

«Багато з цих людей зазнають тортур та нелюдського поводження. Згадайте інтерв’ю звільненого з російського ув’язнення Геннадія Афанасьєва», – додає Олександра Матвійчук.

Панова «їхав не до Криму, а в сусіднє містечко до друзів»

Радіо Свобода зв’язалося з людьми, які знали одного з затриманих та звинуваченим Москвою у підготовці терактів в Криму, жителя Енергодара та ветерана української воєнної операції на Донбасі Євгена Панова.

Зв’язку з Євгеном Пановим немає третю добу, перед тим він говорив, що має намір поїхати на зустріч з друзями до сусіднього містечка Василівка Запорізької області, про поїздку до Криму не йшлося, заявив в коментарі Радіо Свобода його адвокат Ярослав Гришин. Він підтвердив, що його підзахисний нині перебуває у Криму.

«Крим є юридично частиною України і підпорядковується українському законодавству. І такі незаконні утиски трактуються як викрадення людини і катування. Зараз питання полягає в тому, щоби фізично повернути Женю з окупованого півострова. І далі вже розбиратись в усіх питаннях», – каже він.

«Якщо ж, подібно до льотчиці Надії Савченко, Панова перевезуть на територію Російської Федерації, йому потрібно буде знайти адвоката з дозволом на роботу в Росії. Оприлюднене російськими медіа відео допиту Панова, на якому він буцімто зізнається у підготовці серії терактів. Нікому достеменно невідомо, як і чому Панов опинився на адміністративному кордоні з Кримом», – додає адвокат.

Дружина та батьки затриманого заявляють про те, що він планував на вихідні зустрітись із друзями поблизу Енергодара.

Саме відео допиту українця, затриманого у Криму, в адвоката викликає низку запитань.

Ці відеонарізки – суцільна фальсифікація. Присутність адвоката обов’язкова. Ви бачили там адвоката, хоч би російського?
Ярослав Гришин

«Ці відеонарізки – суцільна фальсифікація. Перепрошую, але у нас присутність адвоката обов’язкова на допитах. Ви бачили там адвоката, хоч би російського? Ні. Ми бачимо, що людина, немов зазомбована, відповідає на якісь питання, дивиться в одну точку, у нього розбиті губи. У нього шрам на лобі, все обличчя у синцях», – каже він.

Про те, що зізнання Євгена Панова несправжні, говорить і брат затриманого у Криму Ігор Котелянець.


Українські політики й експерти: російська версія про «ДРГ» «тріщить по швах»

Про низку невідповідностей у російській версії подій на кримському перешийку говорить і депутат Верховної Ради, член колегії МВС Антон Геращенко:

Антон Геращенко
Антон Геращенко

«Самі кандидатури на посаду ДРГ невдалі. Панов не зможе бігати, стрибати через паркани. Яка з нього «українська ДРГ»? Другий – злочинець. Автоматів не показали, а вони в диверсантів мали бути. Схоже на низькосортну провокацію, скоріше це реакція на сутички п’яних російських вояків, які виходять з-під контролю, а також шантаж України та ЄС».


Однак версія про можливу активізацію російської воєнної агресії щодо України, на думку парламентаря, означатиме загибель багатьох тисяч російських солдат і офіцерів, і цього російський народ не зрозуміє.

Схожу думку висловив Радіо Свобода й військовий експерт Ігор Козій.

Ігор Козій
Ігор Козій

Не треба шукати надзвичайних версій. Військове командування запропонувало версію про «українських диверсантів»
Ігор Козій

«Тут не треба шукати надзвичайних версій. Певні дурниці відбулися під час російських військових навчань на півострові. А далі військове командування (щоб не звітувати про жертви під час навчань) запропонувало версію про «українських диверсантів». А коли вигадали відповідну інформаційну кампанію, знайти цапа-відбувайла було нескладно, особливо якщо є українські громадяни, які самі невідь-чого поїхали на окупований півострів», – припускає Козій.

На думку військового аналітика, подіями на межі з Кримом Україна відкрила собі зелене світло щодо отримання від Заходу летальної зброї.

Координатор громадянської блокади Криму Ленур Іслямов озвучив Радіо Свобода своє бачення ситуації на кримському перешийку:

Ленур Іслямов
Ленур Іслямов

«Було би дійсно українське ДРГ – на гумових човнах би не пересувалося. Озеро Сиваш місцями убрід можна пройти. До того ж, там купа тепловізорів, укріплення, колючий дріт «єгоза». ДРГ зазвичай заходить з паспортами і документами, особливо якщо до Криму їдуть десятки тисяч цивільних на добу».

«ФСБ просто впіймала якихось українців, – припускає активіст. – А ще ДРГ не користуються саморобною вибухівкою з ізострічки і пластиду. Таким чином, росіяни залякують місцеве населення Криму, щоб воно і далі виїжджало, і заселяють людьми з Росії. Така політика щодо Криму вчиняється не вперше. Путін не довіряє кримчанам, навіть тим 30%, які ходили на так званий «референдум» і голосували за приєднання до Росії».

Ослунд: версія про українських диверсантів – для російського споживача.

Експерт американського аналітичного центру «Атлантична рада» Андерс Ослунд наголосив у коментарі Радіо Свобода, що заяви про затримання «української ДРГ» мають численні невідповідності, бо вони спрямовані на російський інформаційний простір.

Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

«Я думаю, що це націлено на внутрішню політику Росії. Путіну потрібні міжнародні конфлікти, щоби мобілізувати свій електорат перед виборами (у Державну думу – ред.), які відбудуться 18 вересня. І, схоже, рішення про відставку глави адміністрації Сергія Іванова теж зіграє для посилення його влади у Кремлі», – припускає аналітик.

7 серпня свідки чули стрілянину на адміністративному кордоні з Кримом – з боку розташування російських військ.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що в той день запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму, у підготовці терактів Москва звинуватила Україну. Президент Росії Володимир Путін, коментуючи це повідомлення, заявив, що Київ не шукає шляхів переговорів, а «переходить до терору».

Президент України Петро Порошенко назвав звинувачення Кремля щодо Криму «безглуздими і цинічними». У Генштабі Збройних сил України спростували і назвали таку заяву ФСБ провокацією. МЗС України рішуче засудили і відкинули ці звинувачення як безпідставні.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG