Доступність посилання

ТОП новини

НАЗК: система електронного декларування у будь-якому разі почне працювати з 15 серпня


Наталія Корчак
Наталія Корчак

Керівник Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила, що система електронного декларування для чиновників у будь-якому разі почне працювати з 15 серпня. Про це вонасказала в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Електронне декларування запрацює в будь-якому випадку, це я можу гарантувати на 100%, тому що своє рішення про початок подання й оприлюднення інформації ми не скасовували і скасовувати не будемо. Не потрібно говорити, наскільки це режим тестовий чи ні. Система подання й оприлюднення інформації буде працювати. Те, що ми хочемо цю систему вдосконалити, – ми будемо над цим працювати», – сказала вона.

Корчак також додала, що сьогодні буде продовжуватися робота технічних працівників.

«Фактично ми готуємося зробити заяву, але запуск системи е-декларування у будь-якому разі буде, тому що у відповідності із законом, у перехідних положеннях зазначається, що мова йде про подання та оприлюднення інформації декларанта», – наголосила вона.

12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) відмовила у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій. Керівник відомства Леонід Євдоченко заявив, що для надання повноцінного атестата безпеки системи електронного декларування потрібно два місяці.

Активісти ж групи «Реанімаційного пакету реформ» застерігають, що, а їхню думку, систему електронного декларування можуть запустити у режимі, що унеможливить відповідальність чиновників.

Запуск електронного декларування запланований на 15 серпня. Електронна декларація має 16 розділів. В е-декларації, як і за попередніми нормами, залишається декларування доходів, нерухомого майна, транспортних засобів, видатків. Крім того, з’являються нові розділи про об’єкти незавершеного будівництва, нематеріальні активи, бенефіціарну власність у юридичних особах та на майно, членство в громадських об’єднаннях та їхніх органах, роботу за сумісництвом.

Заповнити електронну декларацію потрібно упродовж 60 днів, починаючи з моменту запуску. Першими свої декларації мають подати особи, які, згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції», обіймають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG