Доступність посилання

ТОП новини

«Держспецзв’язку» і «Міранда» звинуватили одне одного у справі електронного декларування


Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації і компанія «Міранда», що розробляла програмове забезпечення комплексної системи захисту інформації єдиного державного реєстру електронних декларацій, обмінялися новими взаємними звинуваченнями навколо експертизи і атестації цієї системи.

Як повідомили в «Держспецзв’язку», фахівці й експерти цієї служби, Національного агентства запобігання корупції й «Міранди» на технічній нараді обговорили виявлені невідповідності системи, але представники компанії відмовилися підписати протокол за результатами наради.

У тексті протоколу, що його служба оприлюднила у фейсбуці, перелічено низку недоліків системи, щодо яких, як мовиться в документі, «сторони дійшли згоди» й вирішили, що після усунення недоліків відбудеться додаткова експертиза.

Натомість керівник «Міранди» Юрій Новиков заявив, що, за його словами, серед зауважень, які раніше висловили в «Держспецзв’язку», «не було жодного пункту, який би стосувався власне програмного забезпечення», а «зауваження, які були продемонстровані нам, стосувалися виключно супроводжувальної документації та організаційних заходів запуску системи подання та оприлюднення декларацій, які лежать поза компетенцією ТОВ «Міранда».

Натомість, написав він у фейсбуці, представникам компанії на згаданій технічній нараді «було відмовлено у праві зафіксувати зауваження, викладені в експертному висновку, для подальшого опрацювання», і їх лише ознайомили з проектом протоколу, в якому, за словами Новикова, «містяться суттєві розходження» з текстом самого експертного висновку «Держспецзв’язку». Відтак, заявив він, підписувати такий документ представники ТОВ «Міранда» відмовились.

Як заявив Новиков, ТОВ «Міранда» «категорично відкидає будь-які звинувачення у недоліках програмного забезпечення та зриві повномасштабного запуску Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації відмовила в сертифікації програмного комплексу захисту інформації реєстру електронних декларацій. Керівник відомства Леонід Євдоченко заявляв, що для надання повноцінного атестата безпеки системи електронного декларування потрібно два місяці, а служба мала для її аналізу лише два дні, але і за цей час виявила низку недоліків. У компанії «Міранда», що розробляла програмове забезпечення, зі свого боку, вже заявляли, що претензії «Держспецзв’язку» стосуються не цієї програми, а супровідної документації.

Активісти ж групи «Реанімаційного пакету реформ» заявляли, що, на їхню думку, систему електронного декларування можуть запустити без атестату відповідності, тобто в режимі, що, за їхніми словами, унеможливить відповідальність чиновників за надану неправдиву інформацію.

Запуск електронного декларування був давно запланований на 15 серпня. Близько 50 тисяч найвищих посадовців, що потрапляють під відповідну статтю закону «Про запобігання корупції», при цьому мають заповнити нові електронні декларації протягом 60 днів від запуску системи.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG