Доступність посилання

ТОП новини

У Transparency International закликали припинити запуск електронного декларування без сертифікату


Ярослав Юрчишин, архівне фото
Ярослав Юрчишин, архівне фото

Виконавчий директор антикорупційної організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин закликав президента і прем’єр-міністра України припинити запуск системи електронного декларування, доки не здійснено її сертифікації.

Як написав він у фейсбуці, він також очікує заяви президента і прем’єра щодо критичності ситуації з е-декларуванням та перебрання процесу під свій контроль і відсторонення з посад керівників Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та Національного агентства запобігання корупції на час розслідування.

Юрчишин також сподівається на «покарання винних, хай навіть звільненням», оголошення антикризового плану дій для запуску повноцінної системи е-декларування і запуску цієї системи найближчими днями.

Він також заявляв про «злочинну змову» НАЗК і «Держспецзв’язку», які, за його словами, зробили з «Міранди» цапа-відбувайла.

Раніше в неділю в НАЗК заявили, що, як і було передбачено раніше, агентство почне працювати в повному обсязі, включно з прийманням електронних майнових декларацій, із понеділка, 15 серпня, – незважаючи на те, що «Держспецзв’язку» відмовила в сертифікації програмного комплексу захисту інформації єдиного державного реєстру електронних декларацій. У відомстві висловили претензії до компанії «Міранда», що розробляла програмове забезпечення системи, компанія відкинула ці заяви й заявила, що зауваження стосуються моментів, які перебувають поза її компетенцією і на які вона не має ніякого впливу.

Раніше активісти групи «Реанімаційного пакету реформ» вже заявляли, що систему електронного декларування можуть запустити без атестату відповідності, тобто в режимі, що, за їхніми словами, унеможливить відповідальність чиновників за надану неправдиву інформацію.

Запуск електронного декларування був давно запланований на 15 серпня. Близько 50 тисяч найвищих посадовців, що потрапляють під відповідну статтю закону «Про запобігання корупції», при цьому мають заповнити нові електронні декларації протягом 60 днів від запуску системи.

Як вважають борці з корупцією, подання через несертифіковану систему декларацій, що відтак будуть юридично не чинними, дасть можливість уникнути покарання за подані в них неправдиві дані, при цьому законодавство не передбачає можливості вимагати таку декларацію повторно, після запуску вже сертифікованої системи.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG