Доступність посилання

ТОП новини

Transparency International Україна вимагає відставки голів НАЗК і Держспецзв’язку


Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

Transparency International Україна заявляє, що голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко і голова Національного агентства запобігання корупції Наталія Корчак мають піти у відставку.

У своїй заяві організація висловлює обурення ситуацією навколо запуску системи електронного декларування. «Сьогодні е-декларування запрацювало без комплексної системи захисту інформації. ТІ Україна вважає, що відповідальні за це голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко та голова НАЗК Наталія Корчак, які своїми діями перетворили один з провідних інструментів антикорупційної реформи на фікцію, мають бути відправлені у відставку», – йдеться в заяві ТІ Україна.

В організації назвали запуск електронної системи декларування статків посадовців без сертифікованої комплексної системи захисту інформації «фатальною помилкою». «Це пряма відповідальність Держспецзв’язку та НАЗК, які всіляко саботували процес надання атестату відповідності КСЗІ протягом останніх тижнів», – заявив виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

Як заявляють у ТІ Україна, до системи декларування будуть вноситися персональні дані декларантів, а обробка персональних даних без КСЗІ ставить під удар доказову силу внесеної до системи електронного декларування інформації.

«Статтею 366-1 Кримінального кодексу України передбачений склад злочину «Декларування недостовірної інформації». Формально подавши декларацію в систему без КСЗІ, декларант виконає вимоги закону щодо подачі, але не зможе бути притягнутий до відповідальності, оскільки інформація в декларації буде визнана судом неналежним доказом», – наголошують у ТІ Україна.

Організація закликає президента і прем’єр-міністра України взяти ситуацію під особистий контроль і забезпечити найближчим часом повноцінну роботу системи електронного декларування, яка дозволить притягати корупціонерів до відповідальності, а не лише фіксувати їх статки.

Корчак і Євдоченко заклику до відставки наразі не коментували.

Голова Національного агентства запобігання корупції Наталія Корчак раніше повідомила, що систему електронного декларування запустили, як і планувалося, опівночі на 15 серпня за київським часом.

При цьому директор фірми-розробника програмового забезпечення «Міранда» Юрій Новиков зауважив, що систему запустили лише в режимі тестової експлуатації, без висновку про її відповідність вимогам безпеки інформації, відтак декларації, подані в цю систему, не мають правової сили.

Запуск електронного декларування був давно запланований на 15 серпня. Близько 50 тисяч найвищих посадовців, що потрапляють під відповідну статтю закону «Про запобігання корупції», при цьому мають заповнити нові електронні декларації протягом 60 днів від запуску системи.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG