Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: українська сторона не платитиме «Газпрому» за незамовлений газ


У «Нафтогазі» заявляють, що не платитимуть за російський газ, який українська сторона не замовляла і не приймала.

«Газпром» відзвітував про поставки в Україну 1,2 мільярда кубометрів газу за перше півріччя. Схоже, менеджери «Газпрому» знайшли ідеальну можливість для списання збитків. Адже намалювати можна будь-яку цифру поставок, якщо вони не контролюються приймаючою стороною», – мовиться у повідомленні «Нафтогазу», оприлюдненому 16 серпня у Facebook.

«Нафтогаз» не платитиме за газ, який ми не замовляли і не приймали. Останні обсяги газу, який ми замовили у «Газпрому», надійшли в Україну 25 листопада минулого року», – додали в українській компанії.

15 серпня низка ЗМІ з посиланням на квартальний звіт «Газпрому» повідомили, що у першому півріччі 2016 року російська компанія поставила на окуповані території Донецької та Луганської областей понад 1,2 мільярда кубів газу.

Ще у 2015 році у «Газпромі» заявляли, що обсяги, які Росія постачає безпосередньо сепаратистам, не будуть враховуватися при розрахунку сум передоплати з українського боку, але що таке постачання триватиме й надалі. Україна хоче, щоб незаконне й неконтрольоване постачання Росією газу безпосередньо окупованим регіонам Донбасу розслідувалося на міжнародному рівні.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG