Доступність посилання

ТОП новини

Парубій направив подання щодо судді Чауса до профільного комітету Ради


Андрій Парубій (©Shutterstock)
Андрій Парубій (©Shutterstock)

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій надіслав подання щодо судді Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса на розгляд комітету з питань правової політики та правосуддя для надання висновку.

«Сьогодні голова Верховного Суду України вніс до Верховної Ради України подання Генеральної прокуратури України щодо надання згоди на затримання та арешт (тримання під вартою) судді Чауса», – повідомив Парубій, слова якого цитує прес-служба українського парламенту.

«Я негайно скеровую його до профільного комітету. Як тільки комітет ухвалить своє рішення, я винесу це питання на розгляд Верховної Ради України», – додав він.

Напередодні у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі України повідомили про направлення до парламенту подання щодо Чауса.

9 серпня Національне антикорупційне бюро повідомило, що його детективи викрили суддю Дніпровського районного суду Києва, який вимагав і отримав неправомірну вигоду в сумі 150 тисяч доларів США (понад 3,7 мільйона гривень). Імені судді правоохоронці тоді не вказали, але впродовж ночі кілька депутатів і громадських активістів розкрили ці дані.

Згодом керівник САП Назар Холодницький зазначив, що викритий на хабарі суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус не може бути затриманий і взятий під варту через суддівський імунітет. Заступник Холодницького Володимир Кривенко заявив, що після повідомлення про підозру САП звернеться до Верховного суду України, щоб голова ВСУ звернувся з клопотанням до Верховної Ради про зняття суддівського імунітету.

Відповідно до Конституції України, суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

Верховна Рада розпочинає роботу у вересні, на 6 вересня заплановане відкриття 5-ї сесії парламенту.

XS
SM
MD
LG