Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан: комісія назвала геноцидом придушення царською Росією повстання 1916-го


Азімбек Бекназаров
Азімбек Бекназаров

У Киргизстані громадська комісія зробила висновок, що придушення царською Росією у цій країні повстання 1916-го року, було геноцидом.

Голова комісії Азімбек Бекназаров сказав журналістам, що таке рішення ухвалили 15 серпня, ґрунтуючись на інформації з архівів, наданих російською та китайською владою.

Під час Першої світової війни, Росія вирішила направити корінне населення Середньої Азії до армії у якості беззбройних робітників, які б рили траншеї і будували украплення.

Багато киргизів та казахів відмовилися йти до армії і відкрито виступили проти російської влади.

У 1916 році спалахнуло повстання киргизького народу проти національної політики царського самодержавства. Приводом до спалаху народного гніву послужив царський указ від 25 червня 1916 року про мобілізації на військово-тилові роботи корінного чоловічого населення Туркестану у віці від 19 до 43 років.

Повстання було жорстоко придушене царськими каральними загонами. Киргизи, що проживали у Чуйській, Іссик-Кульській і Наринській областях були змушені тікати до сусіднього Китаю. За даними істориків, населення у цих областях скоротилася на 40%.

У роки радянської влади ця тема була під забороною, тому подіям 1916 року не була дана оцінка.

XS
SM
MD
LG