Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат про «справу Чийгоза»: результат заздалегідь визначений


Сімферополь, Ахтем Чийгоз у суді, архівне фото
Сімферополь, Ахтем Чийгоз у суді, архівне фото

Російський адвокат заступника голови Медждлісу Ахтема Чийгоза, якого судять в анексованому Криму, Микола Полозов не сумнівається, що рішення суду буде не на користь його підзахисного.

«З огляду на те, що справа є досить велика за обсягом, мабуть, вона затягнеться надовго. Це спричинить істотну судову тяганину. Але немає ніяких сумнівів, що, як і в інших справах у звинуваченні українських політв'язнів, результат заздалегідь визначений», – сказав Полозов 16 серпня на прес-конференції у Києві.

Він зауважив, що вперше на судовому процесі такого роду російська влада застосовує режим відеоконференції. На думку Полозова, це робиться для того, щоб «ускладнити Чийгозу доступ до правосуддя».

Після анексії Криму Росією на півострові почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України, яким протистояли активісти партії «Русское единство» – нею керував на той момент нинішній голова Криму Сергій Аксьонов.

20 липня суд на закритому засіданні розділив «справу 26 лютого» на дві: щодо Ахтема Чийгоза і щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

Ахтем Чийгоз на суді відмовився визнавати себе винним. Наступне засідання у його справі призначене на 18 серпня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG