Доступність посилання

ТОП новини

Блогер Ільченко, що втік із Криму, розповів про примусову психекспертизу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Житель Севастополя Юрій Ільченко, який втік з-під арешту з анексованого Росією Криму заявив, що під час утримання в СІЗО пройшов примусову психіатричну експертизу, яка визнала його здатним відповідати за свої дії. «Експертиза тривала 27 днів у моєму випадку, давали якісь таблетки, нібито щоб не боліла голова, хоча вона у мене і так не боліла, ніяких уколів мені не робили», – сказав він проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

За словами Ільченка, 2 червня він був переведений з СІЗО під домашній арешт за рішенням російського суду, а потім залишив Крим.

«Мене 2 червня доставили під конвоєм додому. А в кінці червня я був уже на материку. Я зараз не можу сказати, як саме це зробив. Можливо, в майбутньому цей шлях знадобиться нашим хлопцям, які там сидять. Тому не скажу», – зазначив Ільченко.

За його словами, після звільнення з СІЗО, йому було заборонено залишати квартиру, використовувати телефон й інтернет.

Ільченко відмовився сказати, в якому місті України він оселився, але зазначив, що заробляє на життя викладанням іноземних мов.

«Приїхав практично без грошей, було мало речей зовсім. Почав з «нуля». Допомогли громадські організації», – сказав Ільченко.

Він додав, що в Севастополі залишаються його літній батько і мати, яка має інвалідність першої групи. Ільченко і його батьки після анексії Криму Росією не прийняли російське громадянство. За його словами, його бізнес був знищений внаслідок російської анексії Криму і його арешту. Про деякі подробиці своєї втечі з Криму Ільченко планує розповісти 17 серпня на прес-конференції в Києві.

Власник приватної школи іноземних мов у Севастополі Юрій Ільченко був заарештований співробітниками ФСБ Росії у липні 2015 року після того, як він на своїй сторінці в інтернеті закликав українську владу до повної блокади анексованого Криму, а також до позбавлення кримчан, які отримали російські паспорти, українського громадянства. Також Ільченку ставили в провину перепост зі сторінки одного із засновників партії «Правий сектор», депутата Верховної Ради Дмитра Яроша. Його звинуватили у пропаганді міжнаціональної ворожнечі, екстремізму і сепаратизму.

З моменту арешту Ільченка про його долю не було практично ніякої інформації. Про те, що він втік з анексованого Криму на материкову Україну стало відомо 16 серпня.

XS
SM
MD
LG