Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії розглядає запит України щодо допиту Януковича – ЗМІ


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Міністерство юстиції Росії розглядає запит України про допит як свідка через відеозв’язок колишнього українського президента Віктора Януковича, повідомляє російська агенція «РИА Новости» з посиланням на прес-службу російського відомства.

У російському Мін’юсті зазначили, що у своєму запиті Святошинський районний суд Києва посилається на Європейську конвенцію про взаємну правову допомогу у кримінальних справах 1959 року і на Конвенцію про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року.

Раніше 17 серпня захисники Януковича повідомили Радіо Свобода, що колишній президент України вимагає від Генеральної прокуратури України провести одночасний допит (очну ставку) його та нинішнього президента України Петра Порошенка.

Крім того, за даними адвокатів, він заявив про намір провести очну ставку також з екс-прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм, мером Києва Віталієм Кличком, секретарем Ради національної безпеки і оборони Олександром Турчиновим та низкою посадових осіб, яких прокуратура викликала для дачі показів у «справі Майдану».

Раніше у Генеральній прокуратурі України повідомили, що Порошенка, Яценюка, Турчинова, Кличка, Парубія упродовж серпня викликають на допит як свідків у рамках розслідування щодо злочинів на Майдані.

У ГПУ неодноразово повідомляли, що до Росії спрямовані запити щодо перебування Януковича на цій території і можливості проведення з ним слідчих дій. Але, як зазначали в ГПУ, без участі Росії і без отримання відповіді це зробити неможливо за законом. Москва до цього часу не підтвердила, що Янукович перебуває на території Росії.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG