Доступність посилання

ТОП новини

Джо Байден: Вашингтон заохочує країни Балкан до розширення співробітництва


Віце-президент США Джо Байден під час прес-конференції в Белграді, 16 серпня 2016 року
Віце-президент США Джо Байден під час прес-конференції в Белграді, 16 серпня 2016 року

Белград – Вашингтон продовжить надавати допомогу для прискорення політичних й, зокрема, економічних реформ в Сербії. Від Белграда, так само й від Приштини, Сполучені Штати вимагають, насамперед, розбудови мультиетнічних суспільств й запровадження верховенства права.

Джо Байден: Вашингтон заохочує країни Балкан до розширення співробітництва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Американський віце-президент Джо Байден під час візиту до Белграда у розмові з сербським прем’єром Александром Вучичем зазначив, що дві країни стали ближчими від 2009 року, коли він вперше побував тут із візитом. Він згадав й драматичні події з недалекого минулого.

Хочу висловити співчуття родинам, котрі втратили своїх рідних у війнах дев’яностих років, включно із тими, що стали жертвами в час повітряної кампанії НАТО
Джо Байден

«В регіоні багато хто вважає, що ще дуже свіжі рани від воєн у дев’яності роки. Ще свіжа пам’ять про багатьох загиблих. Однак я сподіваюся, що заходи, яких ми вживаємо, забезпечать, що майбутні покоління будуть виростати в регіоні, в котрому пануватимуть мир, стабільність і добробут. Також хочу висловити співчуття родинам, котрі втратили своїх рідних у війнах дев’яностих років, включно із тими, що стали жертвами в час повітряної кампанії НАТО», – зазначив віце-президент США.

Оглядачі зазначають, що йдеться про перше офіційне, хоча й особисте вибачення за те, що чимало сербів вважають перешкодою для розвитку відносин зі Сполученими Штатами.

Джо Байден надав позитивну оцінку заходам сербського прем’єра для розширення процесів нормалізації в регіоні.

Белградські ЗМІ наголошують, що сербський президент Томислав Ніколич в ході зустрічі з Байденом зазначив, що Белград не запровадить санкції проти Росії. Гість не коментував заяву.

Візит Байдена до Косова був більш емоційним. В честь його прибуття ділянці недавно побудованої магістралі надали ім’я Бо Байдена, сина американського віце-президента, котрий помер минулого року. Батько сказав, що його син був «закоханий у Косово».

Байден відвідав Косово з офіційним візитом (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Гість назвав неприпустимим застосування сили для гальмування демократичних процесів й сказав, що молода країна Косово буде просуватися вперед лише в разі, якщо буде реалізувати політику міжетнічного примирення. Закордонні інвестиції, в тому числі й американські, за його словами, будуть обумовлені боротьбою проти корупції й організованої злочинності.

Байден позитивно оцінив діяльність косовських інституцій, котрі не допускають громадян країни до участі у війнах за межами країни. Він сказав, що необхідно якомога скоріше ратифікувати угоду про демаркацію кордону з Чорногорією і створити політичні можливості для сформування Об’єднання сербських общин. Якщо цього не буде зроблено, Приштина втратить підтримку Вашингтона, попередив Джо Байден.

Політичні діячі та оглядачі в Белграді й Приштині висловлюють сподівання, що уряди двох країн вже найближчим часом продовжать діалог й врегулювання спірних питань, оскільки їм на міжнародній арені конче необхідна підтримка Вашингтона.

Белград не визнає проголошеної в 2008 році незалежності Косова – колишньої автономії в складі Сербії.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG