Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційні організації чекають від Луценка звіту про розслідування злочинів часів Януковича


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Організація Transparency International Україна й Антикорупційна група Реанімаційного пакету реформ заявляють про відсутність якісних змін у розслідуванні корупції часів президентства Віктора Януковича. Вони закликають генерального прокурора України Юрія Луценка прозвітувати перед суспільством про розслідування цих злочинів.

«100 днів на посаді генпрокурора вже минуло, а якісних змін досі не відбулося. Реальне покарання корупціонерів зі складу попередньої влади на чолі з Віктором Януковичем має стати дієвим попередженням для охочих повторити такі злочини», – заявляють аниткорупціонери.

«Transparency International Україна та Антикорупційна група Реанімаційного пакета реформ весь час уважно відстежують перебіг розслідування (...) На сьогодні жодного обвинувального вироку щодо фігурантів цих справ немає», – йдеться в спільній заяві двох організацій.

Антикорупційні організації зазначають, що ключовим фактором у цих процесах є не тільки відповідальність винних, а й повернення державі вкрадених активів, для чого необхідні «якісні судові вироки з конкретними доказами винуватості осіб».

«Антикорупційні організації звертаються до генерального прокурора України Юрія Луценка з пропозицією відзвітувати перед суспільством за розслідування всіх корупційних злочинів Януковича і його поплічників. Генпрокурор має поінформувати, чому кримінальні провадження досі не направлені до суду для розгляду по суті. Крім того, Луценко має озвучити чіткі часові орієнтири, коли це буде зроблено», – заявляють активісти.

Генеральна прокуратура України відкрила перші кримінальні провадження проти екс-президента-втікача Віктора Януковича і його соратників у березні 2014 року.

У ГПУ неодноразово повідомляли, що до Росії спрямовані запити щодо перебування Януковича на цій території і можливості проведення з ним слідчих дій. Але, як зазначали в Генпрокуратурі, без участі Росії і без отримання відповіді це зробити неможливо за законом. Москва до цього часу не підтвердила, що Янукович перебуває на території Росії.

XS
SM
MD
LG