Доступність посилання

ТОП новини

Бухарест: США не переміщали в Румунію ядерну зброю з Туреччини


Американські літаки C-17 Globemaster III на черзі на дозаправку на базі Інджирлик (ілюстраційне фото)
Американські літаки C-17 Globemaster III на черзі на дозаправку на базі Інджирлик (ілюстраційне фото)

Міністерство закордонних справ Румунії спростувало повідомлення ЗМІ про те, що Сполучені Штати перемістили ядерну зброю із бази в Туреччині в Румунію. У поширеній 18 серпня заяві міністерства йдеться про те, що Румунія «рішуче спростовує цю інформацію».

Перед цим сайт Euractiv.com опублікував доповідь із посиланням на два неназваних джерела про те, що Сполучені Штати почали переміщати ядерну зброю з авіабази Інджирлик у Туреччині на авіабазу Девеселу в Румунії.

Раніше цього місяця вашингтонський Стімсон-центр опублікував доповідь, в якій йдеться про те, що до 50 одиниць ядерної зброї розташовані в на турецькій базі, і що її безпека опинилася під питанням під час спроби державного перевороту 15 липня в Туреччині.

Пол Іван, старший аналітик з питань політики в Центрі європейської політики, написав у Twitter, що «Румунія не є частиною політики ядерного обміну НАТО» і що такий крок був би «політично занадто ризикованим».

2 серпня Дослідницький центр Конгресу США опублікував доповідь, в якій заявив, що «більшість експертів сходяться на думці: зброя в Інджирлику не є вразливою для крадіжки або втрати контролю над нею».

XS
SM
MD
LG