Доступність посилання

ТОП новини

Молдова протестує проти російських військових навчань у Придністров’ї


Молдова висловлює протест московським дипломатам щодо останніх військових навчань за участю Росії у Придністров’ї – сепаратистському регіоні Молдови.

У заяві, опублікованій молдовським МЗС 18 серпня, ці військові навчання називають «провокативними і недопустимими». «Вони покликані підірвати суверенітет і територіальну цілісність Молдови», – мовиться у заяві.

У МЗС Молдови вчергове висловили вимогу до Росії щодо відведення військ і техніки з Придністров’я і наголосили, що миротворчу операцію у регіоні мають проводити міжнародні організації.

Упродовж цього місяці це вже другі навчання за участю сепаратистів та російських військ у Придністров’ї.

Росія наразі утримує близько тисячі військових у Придністров’ї.

Придністров’я – сепаратистський регіон Молдови, де з радянських часів базувалася 14-а армія СРСР, а потім Збройних сил Росії, нині перейменована в Оперативну групу російських військ. Росія, всупереч своїм міжнародним зобов’язанням вивести ці війська до 2002 року, відмовляється зробити це.

Після війни 1992 року Кишинів остаточно втратив контроль над цим регіоном, у якому нині на лівобережжі Дністра живе близько півмільйона людей. У тій війні на боці сепаратистів взяли участь окремі бійці й цілі підрозділи й частини російської армії зі своїм озброєнням і бойовою технікою. Самопроголошеної «незалежності» Придністров’я не визнав ніхто у світі.

XS
SM
MD
LG