Доступність посилання

ТОП новини

Україна не дозволить ПАРНАС проводити передвиборну агітацію в Криму – МЗС


Олексій Макеєв
Олексій Макеєв

Міністерство закордонних справ України не надасть кандидатам від партії ПАРНАС дозволу на проведення агітації на території анексованого Росією Криму. Про це в коментарі для проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії заявив директор політичного департаменту МЗС Олексій Макеєв.

«Виходячи з того, що це окупована територія, природно, що ніякого дозволу на здійснення агітації на території окупованого Криму Україна дати не може», – заявив дипломат.

Він додав, що Крим є територією України, і обрання на її території депутатів іншої держави не може бути дозволено.

15 серпня стало відомо, що три кандидати від російської опозиційної партії ПАРНАС Олексій Корольов, Олександр Сафронов і Марина Кальца подали в консульство України заяву з проханням надати їм транзитні візи для проведення агітації на території Криму. За словами керівництва партії, вони зробили це, щоб їхні «політичні дії відповідали не тільки російському законодавству, але і нормам міжнародного права». Вони заявили, що ПАРНАС утримається від агітації та організації виборчої кампанії на території Криму в разі, якщо українська сторона не дасть на це офіційного дозволу.

Вибори в Держдуму Російської Федерації заплановані на 18 вересня. Їх планують провести за змішаною системою: 250 депутатів будуть обиратися за партійними списками і ще 250 – в одномандатних округах. У Криму під російські вибори створено 4 округи: один в Севастополі і три «республіканських».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG