Доступність посилання

ТОП новини

Янукович виступить на суді у справі «беркутівців» – адвокат Сердюк


Віктор Янукович (архівне фото) (©Shutterstock)
Віктор Янукович (архівне фото) (©Shutterstock)

Генеральний прокурор Юрій Луценко заперечив проти очної ставки між екс-президентом Віктором Януковичем та чільними високопосадовцями в рамках розслідування справи Майдану. За його словами, така очна ставка може відбутися за умови, якщо Віктор Янукович набереться сміливості та повернеться до України. Між тим, адвокат Віталій Cердюк, який захищає колишнього главу держави, в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що вже восени цього року Віктор Янукович має дати свідчення на процесі над «беркутівцями», який триває в Святошинському суді столиці. За словами адвоката, Віктор Янукович свідчитиме та відповідатиме на запитання судді та інших учасників процесу в режимі відеоконференції.

Янукович виступить на суді у справі «беркутівців» – адвокат Сердюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Зараз очна ставка має офіційну процесуальну назву – це «одночасний допит осіб». Віктор Янукович наполягає на тому, щоби допит проводився в суді. Тому що лише покази отримані в суді мають вирішальне значення для суду під час винесення вироку. Тому прохання складалося з двох частин: по-перше, все ж таки провести одночасний допит цих осіб, по-друге, провести його у слідчого судді.

– Українським судочинством уже практикувалися подібні речі?

– Так, одночасний допит проводиться майже в усіх кримінальних провадженнях, де є суперечності між показами. Щодо відеоконференції, то така практика була і по інших справах. Вже сформована практика по справах Майдану. Зокрема, у справі «Беркуту», яка розглядається в Святошинському суді. У Міністерстві юстиції Російської федерації вже знаходиться на виконанні запит про проведення допиту Віктора Януковича і Шуляка (генерал Станіслав Шуляк, на початку 2014-го року – командувач внутрішніх війська МВС – ред.) в режимі відеоконференції… Тому жодних питань процесуальних у цій ситуації немає.

– А Віктор Янукович готовий дати свідчення в режимі відеоконференції у справі «Беркуту»?

Він не лише готовий – він вимагав, щоби він був заслуханий у справі «Беркуту»

– Звичайно. Він не лише готовий – він вимагав, щоби він був заслуханий у цій справі, оскільки ця справа стосується його особисто. Згідно із матеріалами, які надала Генпрокуратура до суду, він де-факто виступає в ролі особи, яка є співучасником злочинів, вчинених «Беркутом». Тому, виходячи з абсолютного права людини на захист, він мав би бути допитаним. Але це питання порушувала не Генеральна прокуратура, а сам Віктор Янукович.

Ми вважаємо, що у вересні-жовтні місяці у нас такий допит відбудеться

Тому після того, як до суду надійшли клопотання його та захисту «Беркуту», то суд це клопотання задовольнив та надіслав відповідний запит через Міністерство юстиції України до Міністерства юстиції Росії. Мінюст Росії цей запит виконує, і тому ми вважаємо, що у вересні-жовтні місяці у нас такий допит відбудеться.

– До речі, коли ми з вами спілкувалися рік тому, то ви казали що Віктор Янукович готовий дати свідчення в режимі відеоконфренеції чи зустрітися зі слідчим у Ростові-на-Дону. З того часу він спілкувався зі слідчим?

Генпрокуратура шукала будь які штучні підстави, щоб не їхати туди. То вони казали, що нема адреси, то, що адреса недійсна

– З того часу Генпрокуратура шукала будь які штучні підстави, щоб не їхати туди. То вони казали, що нема адреси – ми надали їм адресу. То вони казали, що адреса недійсна – ми надали їм докази, що адреса дійсна. Зараз, аби не їхати, Генпрокуратура надіслала запит до Російської федерації з проханням перевірити: а чи є такий будинок, а чи є такий власник, який уклав договір про оренду відповідного будинку…

Чому така ситуація відбувається? Тому що слідчі давно вже стали заручниками політиків.

– Складається таке враження, що захист хоче поспілкуватися зі слідством – сказати кілька фраз, щоби, в підсумку, виникле ситуація, коли він зможе скаже: я не ухиляюсь від слідства і тому до мене не можна застосувати процедуру заочного засудження.

– Ця думка активно культивується Генпрокуратурою, як відповідь на небажання розслідувати справу. Насправді, є бажання надати свідчення щодо обставин того, що відбувалося.

– А чому Віктор Янукович не може зустрітися зі слідчим на території українського консульства в Ростові-на-Дону?

– Лише тому, що слідчий не приїжджає! У мене є офіційне листування з цього приводу. Там пропонували не провести допит разом зі слідчим. Там пропонували встановити камеру і провести відеоконференцію через консульство. Але ж відеоконференція, згідно із кримінально-процесуальним кодексом, в рамках міжнародного співробітництва, має проводитися або в суді, або в такому ж слідчому органі іноземної держави. Але не в консульстві!

Пропонували штучно створену процесуальну ситуацію – для того, щоби в подальшому нівелювати ці покази

І якби слідчий приїхав до консульства, то була би можливість провести цей допит. Але ж пропонували інше – що буде забезпечено відеозв’язок і, фактично, буде допитувати як би на території консул. Але консул не є процесуальною фігурою. Тобто пропонували штучно створену процесуальну ситуацію – для того, щоби в подальшому нівелювати ці покази. Для того, щоби вони в подальшому не могли бути використані, як докази. Тому захист проти цього категорично заперечував.

– Процедура заочного засудження вже застосована до Віктора Януковича?

– Ні, на сьогоднішній день заочне засудження не починалося. Було отримано лише дозвіл на початок заочного досудового розслідування по кримінальному провадженню, яке стосується справи «Укртелекому». Тобто, ще рік тому Генпрокуратура отримала цей дозвіл, але справа до цього часу провадженням зупинена.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG