Доступність посилання

ТОП новини

Росія погодилася на припинення вогню в районі Алеппо


Сирійський хлопчик Омар Дакніш, поранений внаслідок авіаудару по Алеппо
Сирійський хлопчик Омар Дакніш, поранений внаслідок авіаудару по Алеппо

Росія, яка авіаударами допомагає наземній кампанії урядових сил Сирії, погодилася на 48-годинне припинення вогню в оточеному місті Алеппо.

Це сталося після того, як у мережі інтернет 18 серпня з’явилося відео із зображенням п’ятирічного сирійського хлопчика, потерпілого від авіаудару. На цих кадрах приголомшена дитина, обліплена пилом і кров’ю, сидить в автомобілі швидкої допомоги, що є ілюстрацією жаху, який спіткав місто Алеппо.

Широке й швидке поширення відео і міжнародна реакція на це нагадує реакцію на фотографію тіла сирійського малюка, яке торік викинуло на турецькому пляжі.

«Це відео та зображення цього хлопчика дуже засмучує. Цей маленький хлопчик не мав ані дня у своєму житті, де не було б війни, смерті, руйнування, бідності у його власній країні. Ми можемо працювати з метою припинення насильства», – сказав речник Держдепартаменту США Джон Кірбі.

Припинення вогню наступного тижня дозволить доставити гуманітарну допомогу до Алеппо і стане своєрідним «пілотним проектом» для подальшого можливого припинення вогню, заявив російський генерал Ігор Конашенков увечері 18 серпня.

Упродовж кількох місяців контрольоване антиурядовими силами місто Алеппо перебувало в облозі з боку лояльних режиму президента Сирії Башара Асада сил.

На початку серпня ООН заявляла, що ситуація в Алеппо близька до гуманітарної катастрофи. У місті, де не припиняються бомбардування, зруйновані системи водо- і електропостачання. Через літню спеку і відсутність води здоров’я дітей в Алеппо є в серйозній небезпеці, заявили в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ).

XS
SM
MD
LG