Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США стурбований рішенням Росії щодо «небажаних організацій»


Джон Кірбі
Джон Кірбі

Державний департамент США висловлює глибоке занепокоєння рішенням російського уряду про внесення до списку «небажаних організацій» Міжнародного республіканського інституту (IRI) й Інвестиційного фонду розвитку засобів масової інформації (MDIF).

Як заявив речник Держдепартаменту Джон Кірбі, ці організації сприяють відкритості, підзвітності в управлінні державою, а також свободи засобів масової інформації, принципам, до розвитку яких Росія повинна прагнути, а не придушувати їх.

«Народ Росії заслуговує прозорого і відповідального управління, рівності перед законом, а також можливості здійснювати свої права, не побоюючись відплати. Ми знову закликаємо уряд Російської Федерації виконати свої міжнародні зобов’язання і зобов’язання щодо заохочення і захисту прав людини і основних свобод, а також для усунення обмежень у важливій роботі організацій громадянського суспільства в Росії», – йдеться в заяві.

Напередодні стало відомо, що Генеральна прокуратура Росії визнала «небажаними» ще дві іноземні неурядові організації – базовані у США Міжнародний республіканський інститут і Фонд інвестування в розвиток ЗМІ.

Прокурори дійшли висновку, що робота цих організацій «становить загрозу основам конституційного ладу Росії і безпеці держави».

Ці організації багато років підтримували розвиток демократичних інституцій у Росії й інших колишніх республіках СРСР.

У Росії з 2015 року діє закон про «небажані організації». Відповідно до нього, «небажаною» може бути визнана будь-яка іноземна або міжнародна неурядова організація, що «становить загрозу засадам конституційного ладу Росії, її обороноздатності й безпеці». За співпрацю з такими організаціями передбачені і адміністративні, і кримінальні покарання.

Критики закону заявляють, що він спрямований на придушення громадянського суспільства.

XS
SM
MD
LG