Доступність посилання

ТОП новини

Барабани війни знов звучать на сході України (світова преса)


Американська газета The New York Times пише про зв’язок між керівником виборчого штабу кандидата у президенти США Дональда Трампа та «чорною касою» української Партії регіонів. Популярне періодичне видання Іспанії АВС пише про можливість «відновлення війни» в Україні. Іспанський спортивний часопис As повідомляє про благочинну діяльність двох українських футболістів – Романа Зозулі та Євгена Коноплянки, які грають за два різні клуби з одного іспанського міста.

Американське періодичне видання The New York Times друкує статтю «Таємна бухгалтерська книга в Україні має запис про виплати голові виборчого штабу Дональда Трампа». У матеріалі повідомляється, що українські слідчі розслідують записи у таємній бухгалтерській книзі Партії регіонів, де значиться прізвище Пола Манафорта, який нині керує виборчим штабом кандидата від Республіканської партії на президентських виборах у США Дональда Трампа. Часопис повідомляє, що, згідно із записами у цій книзі, Пол Манафорт отримав від проросійської партії колишнього президента України Віктора Януковича, який втік до Росії, 12,7 мільйона доларів виплат впродовж 2007-2012 років. За даними українських антикорупційних слідчих, всі ці виплати становили частину протизаконних грошових виплат, чиїми отримувачами були також і представники виборчих комісій. На додаток, як зазначає газета, українські слідчі розслідують низку підставних офшорних компаній, через які люди з оточення Віктора Януковича фінансували своє шикарне життя. Поміж сотень темних справ, фінансованих цією схемою Партії регіонів, значиться також оборудка на 18 мільйонів доларів з продажу української компанії кабельного телебачення партнерській групі, яку заснували Пол Манафорт та близький поплічник президента Росії Путіна – Олег Дерипаска.

Як пише американське видання, виплати Манафорту є головним моментом у розслідуванні в Україні, проте слідчі також намагаються встановити, чи справді Манафорт отримував готівку від проросійської політичної сили в Україні. Сам Манафорт не відгукнувся на запит нью-йоркського часопису щодо інтерв’ю, проте його адвокати повідомили, що Манафорт заперечує, що коли-небудь отримував ці гроші в Україні. Видання робить висновок, що розслідування в Україні, і ціла низка звинувачень, які з цим пов’язані, підкреслює доволі ризикований бік міжнародних консалтингових послуг, які були у центрі бізнесової діяльності Пола Манафорта ще з 1980-х років, коли він почав працювати на філіппінського диктатора Фердинанда Маркоса. Янукович також був клієнтом Манафорта, і його також, як і Маркоса, було відсторонено від влади внаслідок народних протестів.

The New York Times пише, що перед втечею Януковича до Росії він та його режим у великій мірі покладалися на поради Манафорта та його фірми, яка допомогла їм здобути перемоги на кількох виборах. Манафорт також допоміг Януковичу і його владі скласти доповідь, у якій виправдовувалось ув’язнення Юлії Тимошенко у 2012 році. Видання повертається до записів від руки у таємній книзі Партії регіонів, які газета пише, їх було зроблено, «як курка лапою». Саме у цій книзі на багатьох сторінках було записано імена тих, кому платили готівкою. Далі часопис наводить слова колишнього функціонера Партії регіонів Тараса Чорновола, який каже, що одного разу йому було видано 10 тисяч доларів готівкою для поїздки у Європу. Тим часом члени антикорупційної слідчої групи, які працюють з цією книгою «чорної каси» Партії регіонів, повідомляють, що ім’я Пола Манафорта значиться там 22 рази.

«Це лише початок для Манафорта. Потім буде ще гірше»

Один з найпопулярніших часописів іспанії АВС публікує матеріал «Війна збирається повернутися в Україну?». Видання пише, що барабани війни, здається, знов звучать на сході України. Хоча, на думку газети, це може бути радше гавканням, ніж укусом собаки на тлі загрози нападів бойовиків та повідомлень про розміщення елітних підрозділів російського війська на кордоні з Україною. Уряди у Москві та Києві оголосили про посилення безпеки на перешийку, що відділяє анексований Крим від решти України. Президент Росії Володимир Путін звинуватив Україну в підготовці «терактів» на окупованому півострові, суворо попереджаючи Україну, що ця «небезпечна гра» може мати для Києва серйозні наслідки.

Далі іспанський часопис нагадує своїм читачам, що Росія анексувала український півострів Крим 2014 року після сумнівного «референдуму», на якому 97% місцевих жителів нібито проголосували за те, щоб «увійти до складу Російської Федерації». Після анексії Криму розпочалась війна на сході України. За два роки війни 10 тисяч людських життів було втрачено у зоні конфлікту. І от, як пише видання, Росія говорить про «українських диверсантів», які намагаються пробратися до Криму. Українське Міністерство оборони рішучо відкинуло російські звинувачення. Видання наводить слова речника української розвідки Вадима Скібіцького, який сказав, що якби українська сторона використовувала всі ті важкі озброєння, які згадують росіяни, тоді б Москва про це волала з кожного даху.

Насамкінець АВС зазначає, що східна Україна, де, відповідно до Мінських угод, підписаних у лютому 2015 року теоретично діє угода про припинення вогню, останніми тижнями живе в умовах екалації конфлітку через посилення бойових дій. Мирні переговори зайшли в глухий кут, зокрема і через відсутність згоди Києва на проведення виборів на територіях, які контролюють підтримувані Росією бойовики, оскільки Київ вимагає гарантій безпеки і присутності міжнародних спостерігачів. Видання також нагадує, що українська влада вимагає повного контролю над кордоном між Донеччиною та Луганщиною та російською територією, тоді як Москва вимагає від Києва ухвалити закон, який би надавав якийсь особливий статус територіям, які утримують проросійські сепаратисти.

«Війна збирається повернутися в Україну?»

Ще одне іспанське видання – спортивний часопис As вміщує статтю «Зозуля та Коноплянка об’єдналися у прояві солідарності». Йдеться про те, що обидва українські футболісти грають нині за два суперницькі іспанські футбольні клуби з одного міста. Роман Зозуля підписав контракт з севільським клубом «Реал Бетіс», а його земляк Євген Коноплянка грає за інший клуб з цього іспанського міста – «Севілья». У підзаголовку повідомляється, що гравець клубу «Севілья» Коноплянка виставив на аукціоні свою футболку, щоб зібрати 70 тисяч доларів для допомоги хворій дитині. Інший українець з суперницького севільського клубу «Реал Бетіс» Зозуля робить те саме зі своїми бутсами.

Іспанський спортивний часопис зазначає, що передостанній новий гравець, який долучився до клубу «Реал Бетіс», яким і став у літнє міжсезоння українець Роман Зозуля, не мав аж так надто багато часу, щоб продемонструвати всі свої футбольні навички і фінти на полі за той короткий час, який він перебуває в Іспанії. Проте, окрім того, що, як пише видання, Зозуля є вправним і технічним футболістом, він ще й на додаток є дуже хорошою людиною. As повідомляє, що Роман Зозуля виставив на аукціоні свої футбольні бутси для того, аби допомогти із зібранням коштів на лікування 12-річного хлопчика з України на ім’я Юрій Штрикало, який хворий на лейкемію і потребує пересадки кісткового мозку.

As пише далі, що Роман Зозуля сподівається, що йому вдасться зібрати тисячі доларів для того, аби 12-річний Юрій пройшов необхідний йому процес лікування. На додаток, як підкреслює іспанська спортивна газета, український футболіст спробує допомогти у здійсненні потаємної мрії молодого українця, а саме познайомитись з його футбольним кумиром – Кріштіану Роналду. Насамкінець As пише, що за два тижні до цього інший український гравець, який грає за ще один севільський клуб, Євген Коноплянка також проявив один надзвичайно людяний жест, виставивши на аукціоні свою футболку, підписану всіма гравцями клубу «Севілья». Ця футболка зібрала на благочинність 70 тисяч доларів.

«Прекрасний жест від цих двох хлопців»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG