Доступність посилання

ТОП новини

МЗС підготувало ноту протесту через візит Путіна до Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України підготувало і найближчим часом направить ноту протесту через візит президента Росії Володимира Путін в анексований Крим. Про це проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомила речник МЗС України Мар’яна Беца.

«Сьогоднішній візит говорить про тривале нехтування російською стороною норм міжнародного права, статуту ООН, резолюції Генеральної асамблеї ООН про територіальну цілісність України і законодавства України», – зазначила Беца.

Вона також назвала спробу російських чиновників інтерпретувати такі візити як внутрішньодержавні поїздки «нікчемними» і такими, які «суперечать міжнародному праву».

«Будемо продовжувати вживати політико-правові заходи для повернення Криму, для його деокупації», – додала прес-секретар МЗС України.

Президент Росії Володимир Путін прибув в анексований Крим. Він має намір тут провести засідання з членами Ради безпеки, а також відвідати молодіжний форум «Таврида».

Попереднього разу Путін відвідував анексований Крим 18 березня. Тоді він облетів на вертольоті місце будівництва Керченського мосту і провів нараду щодо соціально-економічного розвитку Криму.

Останнім часом відносини між Москвою і Києвом загострилися.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», в підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Президент Росії Володимир Путін, коментуючи твердження російської ФСБ, заявив, що Київ не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору.

У Генштабі Збройних сил України спростували заяву Федеральної служби Росії та назвали її провокацією. Держприкордонслужба України заявила, що Росія в останні дні стягнула оснащених новою технікою військових до адміністративної межі між анексованим нею Кримом і материковою Україною, і закликала українців утриматися від поїздок до півострова.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG