Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Туреччини схвалив примирення з Ізраїлем


Ізраїльський прапор на кораблі, що блокує судно Mavi Marmara від підходу до берегів Смуги Гази, 31 травня 2010 року
Ізраїльський прапор на кораблі, що блокує судно Mavi Marmara від підходу до берегів Смуги Гази, 31 травня 2010 року

Парламент Туреччини схвалив угоду про примирення і нормалізацію відносин із Ізраїлем, що має відкрити шлях до поновлення дипломатичних відносин між ними.

На ратифікацію цієї угоди очікували ще минулого місяця, але тоді її довелося відкласти через спробу перевороту в Туреччині.

В Ізраїлі ця угода про відновлення відносин після кризи з загибеллю громадян Туреччини, що намагалися прорвати встановлену Ізраїлем блокаду Смуги Гази шість років тому, вже схвалена.

За угодою, Ізраїль має протягом 25 днів від набуття нею чинності виплатити родичам 10 загиблих загалом 20 мільйонів доларів. Крім того, Ізраїль дозволить Туреччині доставляти гуманітарну допомогу для Смуги Гази, але через ізраїльський порт Ашдод. Туреччина, зі свого боку, погодилася, що не буле намагатися притягнути в цій справі до кримінальної чи фінансової відповідальності нікого з ізраїльтян.

Відносини між Туреччиною й Ізраїлем перервалися після того, як так звана «флотилія свободи», чи «флотилія миру» – група з шести суден із гуманітарною допомогою для палестинців, яку значною мірою спорядила Туреччина, – намагалася 31 травня 2010 року, попри попередження ізраїльської сторони, порушити встановлену Ізраїлем морську блокаду Смуги Гази, контрольовану радикальним антиізраїльським угрупованням «Хамас». На судна висадився ізраїльський десант, щоб зупинити їхній рух до Смуги Гази. У сутичках, які виникли на борту одного з суден Mavi Marmara, загинули дев’ять чи десять, за різними даними, пропалестинських активістів, громадян Туреччини (один із них мав також громадянство США). Іще майже 190 активістів, за турецькими даними, були травмовані внаслідок рейду. Активісти заявляли, що ізраїльтяни стріляли в них безпідставно; ізраїльські військові твердять, що саме напад активістів змусив їх до самооборони.

Дії Ізраїлю стосовно флотилії також гостро критикувала міжнародна спільнота. Натомість ізраїльське розслідування не знайшло ніяких порушень міжнародного права в діях десанту. Однак прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пізніше визнав, що в діях десантників були помилки.

Ізраїль наполягає, що блокада Смуги Гази необхідна, щоб не допустити потрапляння зброї до рук радикалів, а гуманітарну допомогу палестинцям треба доставляти через територію Ізраїлю для контролю її вмісту.

XS
SM
MD
LG